Aanbieding: antieke botter EB17

18 NOVEMBER 2006 – ELBURG – Botterstichting Elburg heeft een paar antieke botters in de aanbieding. Een daarvan, de EB17, is deze week in Elburg gearriveerd.

eb17Al eerder heeft de Stichting tot behoud van Elburger Botters antieke boten gekocht en tegen aantrekkelijke regelingen overgedaan aan anderen. De doelstelling van de stichting omvat onder meer ‘het behoud van originele Elburger botters voor Elburg’. Dat doel kan op verschillende manieren worden verwezenlijkt. De laatste jaren hanteert de stichting de volgende werkwijze: zelf boten opkopen en via uiteenlopende regelingen beheerders vinden die de schepen onderhouden en ermee varen.

Zo ging eerder in 2005 de pluut EB18 naar een particulier, kwam de botter EB1 begin dit jaar in bruikleen bij gehandicaptenzorg Pluryn Werkenrode, en werd kort geleden schouw EB50 doorverkocht aan een particulier. Allemaal met de nadrukkelijke voorwaarde dat de houten schuiten Elburg als thuishaven houden. Inmiddels ligt er een behoorlijke historische vloot aan de kade.

Schipper

Penningmeester Hans van den Pol van de Botterstichting: ‘We zijn een stichting die draait op vrijwilligers. Zelf kunnen we maximaal vier boten onderhouden. Meer lukt niet. Als we dus extra botters naar Elburg willen halen kunnen we die wel kopen, maar we moeten er een nieuwe schipper voor vinden die de boot onderhoudt.’

In totaal zijn er heden ten dage er nog vijftien botters van de oude Elburger bruine vloot in de vaart (EB1, EB17, EB18, EB23, EB24, EB25, EB29, EB43, EB44, EB46, EB51, EB58, EB60, EB65 en EB68). De complete Elburgse vloot telde op het hoogtepunt ooit 71 nummers. Acht van de nog varende EB-botters liggen in thuishaven Elburg, waarvan een (de EB29) ter restauratie op de werf van de Botterstichting. Daarnaast varen er nog twee pluten (EB18 en EB33), een bons (EB39) en wat punters met een EB-nummer.

Het aanbod van antieke EB-schepen dat op de markt komt, is heel klein. Maar in september diende zich een botter aan. Een buitenkans voor de Botterstichting. Eigenaar Theo Kuiper bood de EB17 te koop aan in het blad Tagrijn, vraagprijs 119.000 euro. De Botterstichting besloot tot koop over te gaan.

Deze week arriveerde de EB17 vanuit Hoorn in Elburg. De Botterstichting zoekt een nieuwe eigenaar, die de boot wil overnemen. Daarbij heeft de stichting diverse mogelijkheden. Bruikleen, kopen in termijnen, cash betalen, en meer. ‘Het gaat ons erom dat de boot in Elburg blijft,’ legt Hans van den Pol uit. ‘Dat iemand die wij vertrouwen, het beheer overneemt. Hoe we dat precies regelen, daar komen we wel uit.’

Gegadigden

Op korte termijn verwacht de Botterstichting vaker deze constructie toe te gaan passen. De stichting hoopt in de nabije toekomst nog meer botters naar de stad te kunnen halen. Ook voor die boten zijn gegadigden welkom. Particulieren, bedrijven, instellingen, overheidsinstanties, iedere liefhebber die schipper wil worden op een antieke EB, kan zich melden. Gezien het geringe aantal oude EB-nummers dat nog in de vaart is, lijkt het een uitzonderlijke kans. Meer informatie is in te winnen bij bij Hans van den Pol, tel. 0525 686915.

Ooit werd de Zuiderzeehaven van Elburg bevolkt door 71 botters, tegenwoordig is de Botterstichting heel blij met de vijftien die de stad telt. Het aanbod van deze schepen is klein, maar onlangs kon de stichting weer eentje aankopen, de EB17. De stichting kan zelf maximaal vier in eigendom hebben. Daarom zoekt ze voor de EB17 een nieuwe eigenaar. De EB18 ligt sinds kort weer in zijn thuishaven Elburg. Nadat in 1956 de polder Flevoland voor de kust van Elburg werd aangelegd, stierf de visserij in het voormalige Zuiderzeestadje uit. Langzamerhand komen meer van de nog overgebleven botters terug naar hun thuishaven.