De haven van Schier
De haven van Schier

Lauwersoog – Schiermonnikoog. 2 augustus 2015. De zon schijnt al volop als we ’s ochtends om 8 uur weer aan het luxe ontbijt zitten. Zelfs Floris is op tijd wakker. Wel pas 5 minuten, maar hij zit aan tafel.

Na de lunch de hond uitlaten en klaar maken voor vertrek. Er is niet veel wind en qua stroming zit het ons ook niet mee. We hijsen buitengaats de zeilen en gaan met een slakkegangetje richting Schiermonnikoog of Ameland. Bedoeling is Ameland, maar dat moet kwa wantij ook maar lukken. Willen we naar Schiermonnikoog dan moeten we rond 13:00 (hoogwater) er in de buurt zijn. Daarna is er te weinig water om de haven nog te bereiken.

Op het keerpunt in de geul, zeg je gaat dan door naar Ameland of je slaat of naar Schier, besluiten wij af te slaan naar Schiermonnikoog. Ik ben nog nooit met de boot op Schier geweest. Met de meeste scherpe jachten kun je Schier niet bereiken.

Als je zo richting de haven vaart, dan zie je al wel het probleem. Er wordt sinds jaren nie meer gebaggerd in de haven en de geul. Daarmee verzand de haven steeds meer en is er eigenlijk alleen maar plaats voor droogvallende schepen. We komen in de haven naast een andere grote aak te liggen. Langzaamaan loopt de haven leeg en rond een uur of drie liggen we al op de blubber. Rondom nog wel een beetje water.

Zwemmen
Zwemmen

Floris en ik gaan lekker zwemmen. We maken de trap klaar en hangen die aan de reling. De trap drijft, dus een extra band ter verzwaring er aan gebonden. Dat helpt. De trap zinkt. Zwembroek aan en langs de trap naar beneden. Het water is erg koud. Alles word klein ;). en na een paar minuten zwemmen tintelen mijn voeten al helemaal. Bloed zit er volgens mij niet meer in. Nog even de tijd nemen voor de foto en dan eruit. Even opwarmen in de zon en dan douchen.

Het dorpje
Het dorpje

Ondertussen wordt er bedacht dat we boodschappen moeten doen op Schier. Het is een eindje lopen naar het dorp. De eerste herinneringen komen boven. Ik ben heel heel heel lang geleden wel op Schier geweest. Ik was toen met Teunie (toen mijn vriendin, nu mijn vrouw) een dagje met de veerboot naar Schier afgereisd. Ook toen lopend over het klinkerpad richting het dorp. Voor mijn gevoel is er niets veranderd. Tot we dan in het dorp aankomen. Het is een drukte van jewelste en de bussen (meestal leeg) rijden af en aan.Het lijkt wel een wereld stad.

We gaan boodschappen doen in de Spar. kopen een kaartje voor thuis (groeten van Schier) en kopen nog een speciale beerenburg (Ik ben de naam ondertussen vergeten). Erg aardig worden we niet geholpen, maar goed we hebben de drank en daar gaat het om.

Kaken
Kaken

Nog even poseren voor de kaken van een walvis die rechtop staan. Deze kaken staan hier als herinnering aan de vroegere walvisvaart. We gaan even wat drinken. Voor het hotel Van der Werff is het een drukte van bussen. Daar is het dus niet zo gezellig zitten. Bij Hotel Graaf Berstorff is het wel gezellig zitten.

We drinken ons drankje en na enige tijd lopen we gezellig weer terug naar de Kaat Mossel. De haven is nu echt zonder water net als de Wadden rondom het eiland. Zover als je kunt kijken zie je zand ipv water. De geul waar we door aankwamen is echt maar iets dieper dan de Wadden er om heen.

eb
De geul

De haven
De haven

Je ziet nu ook goed dat baggeren best een goed idee zou zijn. 😉

Ook nu weer een driegangen diner. Honger gaan we hier niet krijgen. Na het diner uitbuiken en genieten van de mooie avond met de ondergaande zon en de opkomende maan aan de andere kant. Nog even de poolster opgezocht en dan is het weer tijd voor onze welverdiende nachtrust.

Ondergaande zon
Ondergaande zon

opkomende maan
Opkomende maan