Aan de afwas
Aan de afwas

Schiermonnikoog – Dokkum. 3 augustus 2015. We kunnen pas rond 11 uur vertrekken. Eerder staat er niet voldoende water in de haven en de geul. Ondertussen staat Floris met Martin de afwas te doen. Mooie taak. Moet toch gebeuren.

We willen naar Ameland. Om Ameland te halen moeten we over het wantij met hoogwater. Er staat dan 1.35m water. Genoeg voor de Kaat Mossel. Dan luisteren we nog even naar de waterstanden op de marifoon. Er blijkt extreem grote verlaging te zijn. Er is 55 cm (later 45cm) verlaging. Dan blijft er op de hoogste waterstand nog maar 80 cm over. Dat is echt te weinig. We kijken even naar een alternatieve route, maar die is er niet echt. Over zee, maar daar mag de Kaat Mossel niet komen.

Aan het werk
Aan het werk

We varen naar buiten en dan slaat het noodlot toe. We lopen een beetje aan de grond en plotseling is de watertoevoer voor de motor verstopt. Er komt een heftig signaal uit de motorruimte. Dus snel anker uit en motor uit. En dan begint het zoeken. Eerst de wierpot in de roef. Niets, dan de toevoer zelf. Alles los maken en schoonmaken. Na 2 uur hard werken door Sjak (haar opleiding bij de Zeevaartschool komt nu echt van pas) doet de motor het weer. Alles weer aansluiten en dan de motor starten en kijken of er water uit de uitlaat komt en dat is zo. Anker omhoog en zeilen hijsen. Daar gaan we.

Dokkumer Ee
Dokkumer Ee

De wind is gunstig en de zon schijnt volop. Het is echt een prachtige zeildag. We kunnen mooi zeilen op de Waddenzee en het Lauwersmeer. De wind draait elke keer in ons voordeel en we hoeven steeds minder vaak overstag. Uiteindelijk zeilen we halve wind gewoon richting het begin (of einde) van de Dokkumer Ee. Bij de Dokkumer Ee aangekomen de zeilen opruimen en op de motor naar Dokkum. We varen door het mooie Friese landschap. De wind neemt een beetje toen en het weer veranderd. Het wordt wat onstuimiger en als de weerberichten kloppen gaat het morgen regenen. Eerst maar afwachten.

Vlak voor Dokkum gaan we bij een aantal boten liggen. Er is weinig ruimte en niet iedereen staat direct te springen dat wij daar aanleggen. Maar na enig aandringen gaan mensen hun boot verleggen en ontstaat er ruimte voor de Kaat Mossel.

Ook nu weer een drie-gangen-diner. We eten onze buiken weer rond en alles smaakt even goed.

En omdat het niet koud is zitten we lekker buiten te genieten van de mooie luchten. Avondrood geeft water in de sloot. Voor nu geldt dat zeker niet.

Rode luchten
Rode luchten

Vissen
Vissen