IMG_19535Wezep 3 januari 2012. Klokslag tien uur zitten we in de auto richting Neuruppin, een klein plaatsje in het oosten van Duitsland (Pruisen), zo’n 75 km van Berlijn. Teunie, Floris, Safa en ik, gaan naar de broer van Safa in Duitsland en we gaan de musea van Berlijn bekijken. Een mooi doel voor zo’n mini-vakantie.

Het isiets 620 km en we rijden aan één stuk er naar toe. Het is erg gemakkelijk rijden. Gewoon rechtdoor op de snelweg en dan bij Potsdam linksaf naar boven toe. Geen TomTom, maar gewoon op de borden kijken. Bij Potsdam gaan het dan heel eventjes mis, omdat we plotseling door het centrum rijden en het duurt toch een klein half uurtje voor we weer op de snelweg richting Hamburg zijn. Neuruppin ligt aan de snelweg naar Hamburg. Eigenlijk al weer een beetje op de terugweg. Rijden door Duitsland is altijd leuk. Het landschap is erg afwissend en heuvelachtig.

Het is een bijzondere reis. We gaan naar de broer van Safa die in een asielzoekerscentrum zit. De eerste nacht gaan we overnachten in dat AZC. Een hele belevenis. De rest van de dagen gaan we naar een appartement ergens in Berlijn. Om half acht ’s avond komen we aan in Neuruppin. Het is even zoeken. Een AZC zit natuurlijk niet op een toplokatie in een stad of dorp. Dat blijkt niet op de gaan voor Neuruppin. Het AZC heeft uitzicht op het meer, de Ruppiner See.

We pakken alles uit en krijgen van de beheerder een sleutel van een kamer op de begane grond. De broer van Safa zit op de zesde etage. Het is wel heel bijzonder om hier te zijn. We maken kennis diverse mensen en alles wordt uit de kast gehaald om het ons naar het zin te maken. Om elf uur ben ik na zo’n 8 uur rijden ook wel toe aan slapen. Morgen naar het stadje zelf en naar het concentratiekamp Sachsenhausen.