057Elburg 10 september 2011. (foto’s). Net als elk jaar in Elburg is de zaterdag een tochtjesdag. We krijgen elke keer een groep van 12 mensen aan boord en we varen dan de haven uit en aan het einde van de strekdam varen we weer terug naar Elburg.

Dit jaar is het fantastisch weer. Hier en daar een wolkje, maar de zon overheerst. Er is weinig wind. maar vandaag hebben we ook geen wind nodig.

Het is al een drukte van belang als wij ons eerste groepje krijgen rond een uur of één in de middag. Het aanbod van varende botters is groot, dus duurt het lang voordat je de eerste ‘vracht’ binnen krijgt. Maakt ons ook niets uit.

De meesten komen voor het eerst van hun leven op een echte botter. Wij vertellen ze wat verhalen van vroeger en hoe en wat van het zeilen en vissen en van de Zuiderzee.

Dit jaar varen we drie keer uit. Drie keer een groep van 12 mensen en dan is het zo maar weer 5 uur . Het einde van een prachtige dag.

En voor ons als schippers is er dan het schippersdiner in De Haas. Elk jaar krijgen we hetzelfde, maar ik zie er elk jaar ook weer naar uit. De toespraakjes van de diverse hoogwaardigheidsbekleders. En elk jaar zegt de voorzitter van de bottervereniging dat iedereen het gras voor zijn voeten heeft weggemaaid en elk jaar lachen we dan weer van harte. Om 9 uur is het dan echt voorbij. Het einde van het zeilseizoen. Volgend jaar weer verder.