Zeilen met de buurman

IMAG0045Kop van de IJssel,  11 & 12 augustus 2010. Woensdag en donderdag gezeild met mijn buurman Wim met zijn eigen boot, een zeeschouw van zo’n 8,5 meter. Ons doel is Urk. We vertrekken rond 10 uur uit de haven van Elburg en gaan op de zeilen richting Roggebotsluis. Er staat een leuk westenwindje.

Na de Roggebot zijn we gezien de wind gedwongen op de motor verder te varen. Urk is nog een heel eind weg. De wind is gedraaid en komt recht uit Urk. We moeten laverend bij Urk zien te komen. Dan valt toch best tegen. Een platbodem kan toch niet echt hoog aan de wind zeilen en zo rond een uur of zes zijn we net het IJsseloog gepasseerd. Het is nog zo’n anderhalf uur naar de Ketelbrug en dan nog 2 uur naar Urk. We besluiten de nacht door te brengen op de kop van de IJssel.

Rond een uur of half acht komen we aan in het kleine haventje van de Kop van de IJssel. Er moet even ruimte gemaakt worden. We kunnen mooi aan de kant liggen.

We maken het eten klaar. De soep is lekker. De macaroni niet en het toetje gaat er weer goed in. En dan nog een lekker bakje koffie na. Ondertussen genieten we van de prachtige ondergaande zon. We stoken nog een vuur en gaan rond half één naar bed.

De volgende dag worden we rond half tien wakker. Hoe is dat mogelijk? Zo laat wakker op een boot. Het is weer een prachtige dag. Buienradar voorspelt in de middag een regenbuitje en/of een klap onweer. Wind is rond kracht 3 en soms een beetje 4. We gaan de kluiver gebruiken en omdat het de eerste keer is dat we de kluiver erop zetten, zoeken we even alles goed bij elkaar.

Tegen een uur of elf starten we de motor en varen de haven uit. Dat is tenminste de bedoeling. We geven wel gas, maar komen nauwelijks vooruit. Het lijkt wel of er rotzooi bij de schroef zit. Eerst varen we wat vooruit en achteruit, maar dat helpt niets. Dan maar even terug naar de haven. Als we aangelegd hebben komt er van alles en nog wat los bij de schroef. Voor de zekerheid springt Wim nog even in het water (19 graden) om met de hand de laatste controle uit te voeren.

Dan eindelijk de haven uit. We hijsen de zeilen en varen met de kluiver toch met windkracht 3 best lekker. We varen nog minder scherp met de kluiver, maar dat mag de pret niet drukken. Met de kluiver erop varen we richting Roggebot, waar de hoge bomen ons uiteindelijk de wind uit de zeilen nemen. En buienradar krijgt nog gelijk. Er komt een klein buitje overdrijven waar een spat regen uit komt. We zijn om half zes in de haven van Elburg. Eten een visje en tijdens ons bakje koffie barst de hemel open. Er valt toch een onvoorstelbare hoeveelheid regen in een hele korte tijd. Gelukkig duurt het niet lang.

Het waren weer 2 leuke zeildagen. Zeilen wordt met gemak een levensstijl. Misschien van een hobby toch maar gewoon je werk maken. Wie weet??

IMAG0042 IMAG0043
IMAG0048 IMAG0051