Rondom-Afrika-EdoAnkumVandaag een leuke dag in het verschiet. Teunie en ik gaan naar de Zeezeilers-van-Marken-terugkomdag. Zelf heb ik 1 kennismakingsmoment gehad, maar Teunie heeft echt een volledige week cursus CWO1 achter de rug.

We moeten naar Vinkeveen. Ik ben nog nooit in de buurt van de Vinkeveense plassen geweest. Ook dat is leuk. Na de A28, A27 en dan binnendoor naar Vinkeveen komen we rond 14:00 aan in Vinkeveen. We zoeken een parkeerplaats bij de kerk en lopen dan naar de zeilschool “Vinkeveense Plassen”. Het is behoorlijk druk als we aankomen. We melden ons even, doen de jas uit en pakken een lekker bakje koffie. Ondertussen kijkt Teunie al wat rond of ze nog mede-cursisten ziet van haar week zeilen. Na wat zoeken zien we de instructeur en 2 mede-cursisten. Het is gezellig bijkletsen na zo’n zomer. Iedereen heeft iets gedaan met het zeilen. Wij naar Griekenland, anderen naar Kroatië.

Rondom-Afrika-DorpjeOp het programma staat het verhaal van Edo Ankum. Edo is advocaat en komt op een dag met het idee om alles achter zich te laten en met zijn jonge gezin een wereldreis te gaan maken. Dat spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Wie wil dat niet. Het verhaal bestaat uit twee delen. Het eerste deel beschrijft vooral de reis en alles wat hij rond Afrika allemaal tegenkomt. Het tweede deel gaat over de bijkomende zaken als de gevaren (piraten bijvoorbeeld) en hoe gaat dat nu met 2 kleine kinderen.

Tijdens het verhaal wordt aan ons een powerpoint gepresenteerd met de prachtigste foto’s, adembenemende vergezichten en mensen uit een dorpje aan de rivier die massaal uitlopen om zo’n heel modern schip eens te aanschouwen. Je kunt bijna niet geloven dat die mensen daar nog zo leven. Het lijkt wel 500 jaar geleden. Niet te geloven hoe primitief dat nog is.

Het is een prachtig verhaal. Ook de manier waarop Edo het vertelt. Het is muisstil in de zaal. Iedereen luister met volle aandacht.

De reis duurt in totaal bijna 5 jaar. Uiteindelijk wordt de boot verkocht in Kaapstad en vaart Edo met 2 vrienden de boot terug naar Nederland. Zijn vrouw en kinderen gaan gewoon lekker met het vliegtuig naar huis. Edo en zijn vrienden maken het rondje Afrika nog even af.

Na de presentatie praten we allemaal over de eigen wereldreis en waarom je er eigenlijk nooit aan gaat beginnen. We eten en drinken nog wat en rond een uur of zes worden we getrakteerd op een overweldigende maaltijd. Het ziet er goed uit en het smaakt ook zo.

Na afloop lopen we nog met Edo mee naar de auto waar hij zijn laatste boek (vast niet het echte laatste boek) aan ons geeft. We rijden in het pikkedonker terug naar Wezep. Onze eigen kleine haven in onze wereldreis. Volgend jaar maar weer naar de terugkomdag. Het is een geslaagde dag.

ZeezeilersVanMarken