P1120467Vrijdag 29 juli 2011. Terschelling – Harlingen (Foto’s). Het is zo rond half acht als onze buurman van de Walrus ons roept. Hij gaat over een kwartier vertrekken en om wij dan even weg willen gaan. Dat willen we natuurlijk. Kees en Willem blijken al onder de douche te staan. Dus moeten Frank, Peter Robert en ik de boot maar wegvaren. De Walrus start de motor en er komt een hele grote rookwolk op ons af. Er is geen twijfel of de motor wel of niet aan aanstaat.

We maken een lange lijn vast aan de andere boot, zodat de Walrus er alleen maar tussenuit zou hoeven varen. Wij trekken dan de lijn weer aan en liggen dan weer op ons plekje. Maar,.. net als alles goed lijkt te komen geeft de Walrus een behoorlijke dot gas om de bocht om te komen, waardoor onze boot een klap naar bakboord maakt. Dan toch maar gewoon aanleggen zoals aangeleerd.

We hoeven geen nieuwe planning te maken, omdat we nu gewoon de route van vannacht achterste voren varen. Bij de afslag naar Harlingen is alles goed te doen op het oog. We hebben voor de wind, ruime wind en halve wind richting Harlingen. Hier en daar de stroom tegen, maar dat mag de pret niet drukken. Het is al met al weer prachtig zeilweer. Geen regen, geen zon, maar wel (soms) een behoorlijke bak wind.

Er staat meer wind dan zo op het eerste moment ingeschat en we gaan nog een rifje leggen. Het gaat niet helemaal van en leiendakje en we moeten overstag omdat we anders vast lopen en dat lijkt met zo’n wind niet handig. Er is nog een spraakverwarring over het ronden van de westkandinaal S2-SG-5. Na enige discussie en het vaststellen van de vaarrichting is de discussie ten einde. We ronden hem langs bakboord en gaan dan ruim voor de wind richting Harlingen.

Voor de haven van Harlingen strijken we de zeilen en varen we de haven van Harlingen binnen. We moeten eerst nog even aftanken en dat is nog even een zoektocht naar het juiste bunkerstation. Uiteindelijk helemaal achterin de haven vinden we dan ons bunkerstation. Er wordt getankt, Kees rekent af en wij varen terug naar de keersluis waar we moeten wachten op het openen van de brug. De eerste brug gaat tamelijk snel open. Op de tweede moeten we toch lang wachten.

We zijn met een klein groepje alvast aan de eindschoonmaak begonnen. Ik maak alle kastjes leeg en Peter sopt ze lekker uit. Ik zet alles weer terug en zo hebben we in mum van tijd de hele boot spik en span. Rest ons nog de kuip en de vloeren en dan zijn we klaar.

Als we dan de “Albatros” hebben aangelegd en alles klaar is gaan we nog naar het kantoor van de Zeezeilers. Iedereen krijgt zijn diploma en we geven elkaar een hand/knuffel en we spreken af dat we nog een terugkomdag gaan organiseren. We hebben elkaars emailadres en ik beloof de foto’s beschikbaar te stellen.

Dan rij ik met Peter mee naar Leeuwarden en stap daar op de trein naar Zwolle. In Zwolle word ik opgehaald door mijn vrouw (Teunie) en jongste zoon (Floris) en ik rij moe en voldaan naar huis. Ik kijk terug op een schitterende zeilweek met een hele leuke groep mannen. We hebben van alles en nog wat meegemaakt en goed gezeild in de nachtelijke uren. Ik had het niet willen missen.

==================
Homepage CWO 2 ZZ
Dag1-Harlingen | Dag2-Harlingen-Afsluitdijk-Harlingen | Dag3-Harlingen-Makkum | Dag4-Makkum-DenOever
Dag5-DenOever-Oudeschild | Dag6-Oudeschild-Vlieland_Terschelling | Dag7: Terschelling-Harlingen