Dag 4: Den Oever

P1120314Dinsdag 26 juli 2011. Makkum-Den Oever. (Foto’s). We staan vroeg op. We hebben een hele dag te gaan en er is niet veel wind. Eerst gaan we nog wal aanleg oefeningen doen. Een aantal van ons leggen de boot aan en het gaat bij iedereen behoorlijk goed. Dat hebben we dan maar weer onder de knie.

We hijsen de zeilen en het dobberen gaat beginnen. We willen de gijpoefening proberen, maar zelfs dat wil niet lukken.

Het is wel dreigend weer. Aan de horizon ligt een dreigende rolwolk waar veel regen uit lijkt te komen. Gelukkig hebben wij er geen last van. Wij kijken er mooi op uit. Voor die dreigende wolken zeilt een boot met witte zeilen. Een heel mooi contrast.

Uiteindelijk besluiten we de zeilen te strijken en de motor te starten. We moeten goed de vaargeul volgen, omdat er voor de sluis een behoorlijke ondiepte ligt. Dan krijgen we toch nog een paar spetters regen. Regen is tot nu toe wel ons centrale thema. Ik hoop wel dat het weer beter wordt.

Om zeven uur varen we de sluis in. Achter ons vaart de BU159 uit Spakenburg ook de sluis in. Aan het roer zie ik Henk van Halteren van de botterwerf uit Spakenburg. Zo’n eind van huis en dan toch nog een bekende tegen komen. Het moet niet gekker worden. Om acht uur leggen we de boot in een box. Ik kan het niet laten en trek mijn zwembroek aan om dan een duik te nemen in het heldere doch koude Waddenzee water. Het is wel verfrissend. Dat had ik even nodig na zo’n dagje dobberen op het IJsselmeer.

Onze maaltijd is weer kostelijk, maar het wordt met de dag later dat we iets samen eten. Het is iets van negen uur als we beginnen met het diner.

P1120320P1120321

We maken met z’n allen de planning voor morgen. We gaan de Noordzee op bij Den Helder om dan om de Noorderhaaks te gaan zeilen. We moeten een paar ondieptes in de gaten houden. We schrijven onze marges op. Als we dan binnen die koers blijven varen we veilig om de ondieptes heen. Als we de ondieptes aan stuurboord gepasseerd zijn, dan gaan we precies 000 graden varen (precies naar het Noorden). De windverwachting is weinig wind dus of we Nooderhaaks gaan halen is nog maar de vraag. We spreken af dat we rond 12 uur een inschatting maken op basis van de plek waar we dan zijn of het nog zin heeft naar Noorderhaaks door te zeilen of toch maar gewoon direct naar Oude Schild te gaan. We hebben de route zo uitgezet dat we ten allen tijde de stroom mee hebben. Er is een matige stroom van zo’n 1 knoop. Om de stroom mee te hebben moeten we wel rond zeven uur  in de ochtend vertrekken.

We ruimen alles op. Praten nog wat na over de dag van vandaag en kijken en luisteren allemaal nog even naar Henk van den Tillaart (tekst en video) van Theo Maassen. Het blijft toch echt onvervalste humor. We zetten de wekker op half zeven en duiken dan de kooien in. Dit was wel een echte rust dag met zon en een klein spatje regen. Ook wel eens lekker.

==================
Homepage CWO 2 ZZ
Dag1-Harlingen | Dag2-Harlingen-Afsluitdijk-Harlingen | Dag3-Harlingen-Makkum | Dag4-Makkum-DenOever
Dag5-DenOever-Oudeschild | Dag6-Oudeschild-Vlieland_Terschelling | Dag7: Terschelling-Harlingen