Dag 9: van Lyngor naar Lillesand

Lillesand. 19 juli 2012. Ook nu weer vroeg wakker. Ik kijk naar buiten om te kijken of er een zwempartijtje in zit. Helaas te veel kwallen. Dan maar niet wassen voor 1 dagje. Moet kunnen. We ruimen de dinghy en de motor weer op en na het ontbijt, maken we ons op om te vertrekken. Dit keer mag ik de afvaart doen. Wel spannend. Ik ben nog nooit van een rots afgevaren. Maar goed eens moet de eerste keer zijn.

Iedereen doet wat ie doen moet en het gaat helemaal goed. We varen terug richting de uitgang. Het water is hier mooi breed en er zijn geen gevaarlijke rotsen, waar we rekening mee moeten houden. Enige probleem is dat er bijna geen wind is. We spreken af dat als we minder dan 4 knopen varen we gewoon de motor erbij zetten. Dat gaat dan ook gebeuren.

We blijven nu iets dichter onder de kust, zodat het iets makkelijker wordt op een driepuntspeiling uit te voeren. Het is gewoon een mooie rustige motordag. We genieten allemaal van de zon en ik heb met Jeroen een goed en onderhoudend gesprek terwijl wij lekker op het voordek in de zon liggen. Dat wordt ruw onderbroken door de leiding. We moeten peilen en dat doen we dan ook.

De haven van Lillesand ligt er weer ingewikkeld bij. We doen een peiling op 332 graden en dan varen we precies in het midden van de rotsen naar Lillesand. Aan stuurboord een groot rotsblok. Aan bakboord een grote partij rotsen onder water op een diepte van 4 meter. Dat lijkt voldoende, maar we steken 2 meter 30 met een klein golfje van een halve meter hebben we dan nog maar een meter ruimte onder de boot. En de rotsen geven niet mee (helaas). Ondanks alle gevaren om ons heen, gaat het erg goed. Joris stuurt als een volleert stuurman de boot de haven in.

We zoeken een plekje aan de steiger. Voor laten we het anker zakken en achter leggen we op twee lijnen aan op de steiger. Mooier kunnen we niet liggen. Walstroom aansluiten en we zijn klaar voor het aanlegbiertje.

Omdat het bier op is gaan de mannen nog snel even een kratje halen. Helaas komen ze onverrichte zaken weer thuis. Na 20:00 mag er geen alcohol meer verkocht worden en het is precies vijf over acht als ze het kratje op de toonbank zetten. Dan maar geen bier.

Na het diner gaan we weer een ijsjes eten en kijken we naar de mooiste huizen in de etalage van een makelaar. Prijzen vallen wel mee. Voor 400.000 euro heb je een behoorlijk groot huis aan het water. Moet je wel in Noorwegen gaan wonen en werken. Ik weet niet of ik dat er voor over heb.

Joris, Isabel en ik maken de planning voor morgen. Onze laatste zeildag. We moeten naar Hanstholm, een kort tochtje van zo’n 65 zeemijlen. Het lijkt erop dat we morgen beginnen met windkracht 1 om dan te eindigen met een windkracht 5 of 6 in de buurt van Denemarken. Mooier kan het niet worden. Na de planning, sluit ik mij nog even aan bij de bier drinkende mannen die proberen contact te leggen met twee lieftallige dames. Uiteindelijk lukt het de mannen. Zelf loop ik rond een uur of twee richting de boot. Ik begin nu toch wel moe te worden. Elke dag een uurtje later het bed in. Ik kleed me uit, stap de slaapzak in en slaap. Jammer dat het morgen voorbij is.

———————————————–
Dag 9 – van Lyngor naar Lillesand
Overzicht | Dag 10: van Lillesand naar Hanstholm