Dinsdag 13 juni 2017. Het is tamelijk rustig in ons baaitje. Het is niet het mooiste weer van de wereld, maar het regent in ieder geval niet. We ontbijten weer in onze tent. Vandaag met gebakken ei van Stan. Broodje en een beetje yoghurt met muesli en dan hebben we het ontbijt weer gehad.

Opruimen, afwassen, koffie drinken, onze dagelijks ritueel. We ruimen de tent weer op. Trekken het hekanker op en rond half elf varen we dan het baaitje uit. Eerst een stukje op de motor en dan de zeilen uitrollen en direct maar een rifje. Het is windkracht 4 met uitschieters naar windkracht 6. Er komt een warmtefront met veel regen over ons heen. We zijn weer lekker nat, maar minder nat dan gisteren. Langzaam droogt alles weer op en zien we onze eindbestemming verschijnen. We varen tussen de rotsen door en letten dus extra goed op. Zo’n rotje is erg hard om tegen aan te varen en daarbij: een gewaarschuwd mens telt voor twee. Vlak voor de haven rollen we de zeilen in en varen we de boot langszij de steiger.

We worden aangevallen door twee sterntjes. Eerst pikt er een op het hoofd van Richard en daarna krijgt Alef de volle laag. Er komt nog iemand van een andere boot ons waarschuwen. We kunnen beter gaan verliggen. Als we beter kijken zien we twee eitjes liggen. We gaan gewoon een steiger verderop liggen. Voor iedereen beter.

We zetten de tent weer op en gaan dan de stad even in boodschappen doen. Na de boodschappen wordt er nog drank ingeslagen en lopen we met een karretje vol richting de haven. Nadat we alles ingeladen begint Alef aan het eten koken. We krijgen rijst en kip tandori. (of zoiets).

Dan komt er een redelijk grote motorboot aan en het lijkt erop dat de vrouw alleen is. Ik zie haar met een handige haak een lijn door de steigerbeugel halen en ik zie mijn kans schoon om uitleg te vragen over onze pikhaak met zo’n functie. Ik spreek haar in het Engels aan en ze begint in het Engels terug te praten. Niets ongewoons. Ik zie in eens dat het een aquanaat is en dat de tent om de achterkajuit gemaakt is door “Van der Valk”. Blijkt ze uit Nederland te komen en ze is op de terugreis naar Nederland. Ze heeft met haar kinderen hier in de buurt van Stockholm gevaren en de kinderen zijn naar huis. Ik vind dat wel stoer. Ik schat de vrouw zo in de 70 en ik zie het mijzelf nog niet doen, helemaal alleen terug naar Nederland.

Wim koopt een klein vishengeltje. Ja echt klein. Na wat geprutst wordt het haakje met aas in het water gegooid en niet al te lang daarna vangt Wim zijn eerste vis en dan nog een en dan nog een. Zelfs Alef weet een vis te vangen. Het zijn allemaal voorntjes en die worden gewoon, nadat het haakje verwijderd is, weer teruggegooid.

Daarna onze gebruikelijk kaart-avond. Nu gaat Stan er voor. Eerst op naar de 50 punten, met zo min mogelijk punten en dan terug naar 0 met zoveel mogelijk punten. Wie de minste punten heeft, heeft de meeste kans op winst en uiteindelijk wint Stan.

Dan gaan Alef, Richard en Wim nog even in de sauna zitten, maar die blijkt helaas al afgekoeld te zijn. Misschien morgen dan maar. Nu naar bed en welterusten en tot morgen.

====

Dinsdag 13 juni 2017: Stockholm – Dag4 – Nedergardsö – Nynäshamn
Wakker: 9:00
Bewolkt, regenachtig
Barometer: 990 hPa
Watertemperatuur: 12,8 graden
Motorstand 910,3 (Motoruren)
Log: 4085,2

Vertrek op de motor: 10:32u

Motor uit: 11:13.
Motorstand: 911,1 (0,8 Motoruur)

Aankomst: Nynäshamn om 13:36
Motorstand: 911,4
Gevaren: 18,8 Nm
Log 4104 (Totaal: 87,7 Nm)