Zaterdag 10 juni 2017. We stappen rond half vier (’s morgens vroeg) in de auto. Het is erg rustig op de weg en voor dat we het weten staan we zonder oponthoud bij onze langparkeerplaats. We wachten even en dan worden we geholpen. We rijden met een shuttle busje direct naar de ingang van Schiphol en na een klein kwartier hebben we de grote koffers ingecheckt en moeten we alleen mag maar door de doane. Ook dat gaat soepel en snel. En dan begint het grote wachten, maar we kletsen wat en drinken nog even koffie en voordat we er erg in hebben ins het 6:20 en moeten we boarden. We zitten met z’n vieren op een rij en Stan (helaas) zit ergens anders.

Dan beginnen we aan de 2 uur durende vlucht naar Stockholm. Ook hier weer kletsen en foto’s maken, een beetje slapen en dan horen we de banden knarsen op het asfalt. We zijn er. Het weer is goed. Het zonnetje schijnt.

Eerst met de trein. Dat Zweden duur is, dat hadden we gehoord, maar we ervaren het nu ook aan den lijve. 30 euro voor een enkele reis van iets meer dan 20 minuten. Geen wonder dat de treinen er veel beter uitziet dan de treinen in Nederland.

In Stockholm centrum over stappen op de metro en dan met een andere metro en dan zien we de jachthaven. Onze boot blijkt vorige week ernstig beschadigd te zijn, dus krijgen we een andere boot, nieuwer, luxer en netter, dus een win-win situatie. We hebben het niet goed gedaan. Iedereen brengt de koffers al naar binnen, maar eigenlijk mocht dat niet. We bieden onze excuses aan en klaar.

We krijgen een tip om naar Vaxholm te varen en daar dan de boodschappen te doen. Dus rond half twaalf gooien we de trossen los en varen we voor het eerst op de wateren rond Stockholm. Het ene foto-moment naar het andere verschijnt. Het houdt niet op. In Vaxholm aangekomen gaan we boodschappen doen. De grote koffer gaat mee en uiteindelijk pakken we alle boodschappen in de koffer.

Dan varen we verder. We willen in een baaitje voor anker en er dan overnachten. Op de kaart zien we een ankerplek, maar daar is het toch al wel vol. Dus de baai ernaast maar. We laten ons hekanker zakken en dan varen we met de bijboot een touw naar de kant en dat touw maken we dan vast aan een boom. We liggen mooi beschut met deze wind. We lopen met elkaar een rondje om het eiland. Uiteindelijk is het veel rots en veel bomen en veel klimmen.

Op de boot terug begint Alef aan de maaltijd. We eten spaghetti, met veel gehakt en veel saus en gerapste kaas. Echt lekker. Dan afwassen en de kaartenavond begint. Stan doen niet mee. Moet leren, maar lijkt op een boek lezen op de e-reader.

Om half elf gaat het licht uit. We zijn allemaal erg moe na zo’n lange dag. Welterusten en tot morgen voor de volgende zeildag.

Vertrek                       12:30 Gashaga (Lidingo)

Motorstand:               904,6

Log:                             4006,1 Nm

Aankomst:                  17:15 (Ankerplaats Kalvholmen)

Motorstand:               906,7

Gevaren:                     0,9 Nm op de motor

Gezeild:                      10,2 Nm

Log dag 1:                   4016,3 Nm