IMG_0424Elburg. Zaterdag 26 maart 2011. (Foto’s) Vandaag lijkt de eerste dag van het zeilseizoen en dit soort eerste dagen beginnen met het onderhoud. Henk heeft me gisteren gebeld en ik heb toegezegd wil mee te willen helpen. Omdat Teunie de auto graag wil hebben voor ‘van-alles-en-nog-wat’ besluit ik op de fiets naar Elburg te gaan.

Ik fiets bij Oldebroek achterlangs. Je fiets dan midden in de weilanden. Met als gevolg prachtige vergezichten. Hazen springen lekker weg in de weilanden en ik heb gelukkig de wind in de rug. Mooier kan het eigenlijk niet worden.

Om kwart voor elf ben ik dan in Elburg en drink ik om bij te komen eerst een lekker bakje zwarte koffie. Dat gaat er wel in, net als de Snelle Jelle koek.

Henk legt even uit wat ik kan doen en als eerste gaat de motorkist geschuurd worden. Gelukkig wel met de machine. Dat verlicht het werk enigszins.

Na een klein uurtje schuren is het dan al weer tijd voor de lunch. We lopen gezellig langs de haven naar Van der Heide, de visboer aan de havenkade. Het interieur is stevig verbouwd. Het is nu echt een nette winkel (was het voorheen ook wel). We bestellen een lekkerbekje en eten die buiten op een bankje lekker op. Wat is dat toch heerlijk. Beetje in de zon, genieten van een visje.

We lopen terug naar de botter en gaan ook nog even kijken bij mijn buurman Wim. Die is ook lekker aan het werk op zijn bootje, maar is nu even niet aanwezig. Dan maar weer aan het werk.

De 12 meter lange kluiverboom is aan de beurt. Eerst driekwart schuren en daarna een stukje draaien voor de rest. Dan hoor ik een vertrouwd brommer geluid. Karel kijkt onder het kleed door en stapt op het dek.

Pauze. Dat heb je als er mensen aankomen. Na het fris en weer een Snelle Jelle gaan we als laatste de zwaarden nog schuren. Dit keer alleen de binnenkant, omdat we de buitenkant volledig kaal gaan maken om er harpuis op te smeren. Vorige jaar hebben we de hele botter al in de harpuis gezet en dan nu alleen de zwaarden nog.

IMG_0427 P1100830

Om half vijf ruimen we de boel op en pakken we de boel in en stappen een onderhoudsdagje verder weer van de botter. Op naar de volgende zaterdag. De voorbereiding van het zeilen zijn begonnen.