P1090871Harderwijk 27 augustus 2010. Wat een weer Het regent nu al 2 dagen achter elkaar en het is als we rond half acht wakker worden nog steeds niet droog. We vinden dat niet zo’n probleem, maar de mensen die we aan boord krijgen, daar is het niet leuk voor. Wij hebben ons zeilpak.

Om tien uur melden we ons bij het palaver en we krijgen te horen hoe we moeten varen. De baan is erg makkelijk dit jaar. We hoeven niet meer achter het eiland langs. De wind is noordelijk en volgens de berichten neemt de wind in de middag af naar kracht drie. We zullen zien. De meeste voorspellingen zijn toch niet waar.

‘Ons’ bedrijf is erg laat en een groot aantal mensen laat het afweten vanwege het slechte weer. We hebben uiteindelijk 6 mensen aan boord, maar dat mag de pret niet drukken. Ze hebben er alle zes zin aan. Mijn zwager deelt de regenbroeken uit.. Dan de verplichte foto. Daarna de trossen los en richting het startveld. We hebben startnummer 17 en dat is gezien het veld niet een hele slechte positie.

We gaan voor anker. We liggen in één keer goed en dat overkomt ons niet vaak. Meestal krabt het anker nog wel een beetje. Komt door al dat kranswier op de bodem. We eten al vast even een broodje, een paling en een makreel en dan horen we het vijf minuten sein. We hebben de taken goed verdeeld onder de aanwezigen en na het startsignaal vertrekken we over stuurboord richting de eerste boei.

We liggen goed in het veld. We gaan bij de eerste boei overstag en varen ruim aan de wind richting de tweede boei. We worden op de hielen gezeten door de EB65 en het lukt hen ons voorbij te lopen. Ook de KP118 doet goed mee en het is stuivertje wisselen. En het gaat om de derde plek. Een echte strijd. Bij de derde boei gaat het voor ons een beetje mis. We nemen de bocht iets te ruim, we steken het zwaard niet diep genoeg en de KP118 en de EB65 lopen ons gewoon voorbij. We liggen gewoon op de zesde plek. Voor ons zeilt de BU210, maar om de één of andere reden gaat de BU210 helemaal de andere kant op. Die hebben we dus al heel snel weer te pakken.

We hebben de eerste ronde goed doorstaan. We liggen op de vijfde plek in een veld van 28 botters. Toch niet onverdienstelijk. We ronden de eerste boei weer en dan doet de HK89 ons een pleziertje. Zij nemen de EB65 de wind uit de zeilen en daardoor lopen wij de EB65 echt helemaal voorbij. Dat is dus de vierde plek. Na het ronden van de tweede boei gaan we helemaal voor de wind richting de derde boei. We lopen nu ook weg bij de KP118 en liggen dus nu echt op de derde plek. Dit moeten we niet meer weggeven. We ronden nu erg strak de derde boei en gaan scherp aan de wind richting de finish. De EB65 ligt op geruime afstand, maar komt langzaam aan steeds dichterbij. Zij hebben een loefbijter en kunnen dus behoorlijk scherper aan de wind varen. We halen alles uit de kast. We spannen het grootzeil, trekken de giek naar het midden van de boot. We zien de EB65 dichterbij kruipen en zien de finish al voor ons. Het zal ons toch niet  gebeuren. Op de finishlijn geklopt worden door de mannen. Je ziet aan de mannen op de EB65 dat zij ook erg fanatiek zijn en er alles aan doen om ons toch te kloppen. En toch finishen wij als derde. Iedereen aan boord vindt het echt leuk en we krijgen de felicitaties van de EB65. We hebben er om gestreden en eerlijk gewonnen.

We laten de zeilen zakken en gaan naast de EB65 liggen. Het is gezellig zo met alle botters op een rij. Roy (GT13) maakt een soort ererondje en zingt de longen uit zijn lijf, maar hij heeft dan ook een boot vol met vrouwen.

P1090850 P1090852

Dan richting de haven van Harderwijk waar wij uiteindelijk de prijs, een grote beker, in ontvangst mogen nemen. De beker is voor het bedrijf. Wij houden aan deze dag de herinnering over en een foto van onze crew aan het begin van de dag. We drinken nog gezellig wat met elkaar en dan gaan we weer terug naar de botter en genieten we nog een tijdje van onze derde plek. In de haven liggen we naast de EB65 en dus komen er allerlei excuses voorbij waarom de EB65 niet gewonnen heeft. Uiteindelijk lachen we er met elkaar om en kijken we terug op een leuke en vooral gezellige zeilwedstrijd. Volgend jaar zijn we er weer.