IMG_7013Na een kleine 4 uurtjes slapen word ik weer wakker. Ik ben weer volledig uitgerust en meld me op het voordek. Dit jaar mijn rol aan boord. Het is al licht en heb dus (helaas) de nacht gemist. We varen net voor de haven van Vlieland. Op Vlieland is er beraad nodig over de communicatie aan boord.

We varen na een goed overleg een klein half uurtje later weer de haven uit richting Terschelling. Gezien de waterstand kunnen we niet meer via het Schuitengat naar Terschelling, maar gaan we gewoon via de gebruikelijke route, via de Vliestroom, de West Meep,  de Slenk en dan naar Terschelling. De wind trekt iets aan. Het wordt steeds spannender of we vanavond wel op tijd aankomen. We hebben niet veel speling meer. Het blijft maar gewoon mooi weer en ik geniet van de vergezichten. Het mooie Waddenzee-‘landschap’. Op Terschelling aangekomen, rent onze renner weer naar het havenkantoortje. We horen ondertussen via de Marifoon dat er al schepen zijn gefinisht in Harlingen. Wij moeten nog een paar uur varen. We hebben onze verplichte rust ook nog niet gehad. We moeten dus rond drie uur in Harlingen zijn.

2014-11-02-Vlieland-Terschelling 2014-11-02-Terschelling-Harlingen

Dan gebeurt het dan toch nog. we lopen vast bij de Slenk. Het is even wroeten en wrikken, maar we komen los zonder dat we de zeilen moeten laten zakken. We moeten wel de motor gebruiken en dat mag natuurlijk niet volgens de reglementen. We hopen op clementie (naar later blijkt zijn we gewoon gediskwalificeerd). We maken een aantekening in het logboek voor je weet maar nooit. De Pollendam komt in zicht. Dat voelt als thuiskomen. We voelen de spanning stijgen. Als we half twee binnen zijn, dan zijn we gefinisht. Later dan half twee is te laat.

We varen de haven van Harlingen binnen. We laten de zeilen zakken en ruimen de boel op. We krijgen al snel te horen, dan we gediskwalificeerd zijn, omdat we de motor gebruikt hebben. Wel een beetje een domper, maar het waren toch 2 mooie zeildagen en nachten.

We hebben in totaal 29 uur, 32 minuten en 21 seconden gevaren. Onze voorspelde tijd was 14:42. Onze echte aankomsttijd was 13:37:35. In totaal dus een half uur te laat.

Aankomsttijden van de verschillende havens.

We drinken ons verdriet een beetje weg en we maken ons klaar voor de chinees. Er wordt chinees gehaald voor het avondeten, naar ik begrijp een soort van traditie. Na de chinees lekker uitbuiken.

Een aantal mensen gaat ons al verlaten. We schudden handen en zeggen dat we contact houden. Tot volgend jaar.

Dit jaar blijf ik voor het eerst ook slapen. Ik vaar mee naar Enkhuizen op maandag. Ondertussen neemt de wind toe en de voorspellingen voor morgen zijn niet goed. Zoals het er nu naar uitziet gaan we morgen niet uitvaren. Te veel wind.

Ook voor het eerst dan naar het feest van de Waddenrace. We hebben niet gewonnen, maar krijgen toch een prijs. Wij krijgen de prijs voor het duidelijkste, meest complete en meest verzorgde journaal. Zijn we toch nog blij. Mooie troostprijs.

Age deelt de prijzen uit

Het feest valt tegen. Er staan wel mensen, maar het is nu toch niet de beste band van de wereld en misschien zelfs niet van Harlingen. Ze doen hun best, maar het publiek staat niet te dansen op hun muziek.

IMG_7044 IMG_7043

Na anderhalf uur hou ik het voor gezien. Bijna iedereen is al terug op de Kaat Mossel en ik ga er nu ook naar toe. Het blijft gezellig tot in de late uurtjes. Uiteindelijk zit ik te knikkebollen en ga toch maar gewoon naar bed. Morgen weer verder met het zeilen.

================================================================
Terug naar Waddenrace overzicht | Enkhuizen-Harlingen | Dag 1 | Dag 2 | Terug naar huis
================================================================