Aan de kadeDe visserijdagen in Harderwijk (foto-overzicht) staan ook dit jaar weer op het programma. De weersvoorspellingen zien er niet goed uit, maar meestal valt het erg mee op het water. Er is een klein windje, iets minder dan windkracht drie, dus snel gaat het niet. Het gezelschap aan boord is erg gezellig. We hebben palaver in het gemeentehuis van Harderwijk. De baan wordt uitgelegd en de bijbehorende regels voor de zoveelste keer verteld. Dan vertrekken we richting Wolderwijd. Om één uur begint de wedstrijd (drijfstrijd) en we liggen direct al redelijk goed vooraan. Na het ronden van het eiland bij Harderwijk gaan we richting Zeewolde. We liggen op de tweede plek. Er is even ietwat verwarring over de juiste boei bij de BU20 (eerste plek) en daardoor liggen wij op de eerste plaats. Een goed gevoel. Na het ronden van de tweede boei, we maken een gijp, gaan we weer richting Harderwijk. Afhankelijk van de wind moeten we 1 of twee rondjes varen. Met deze wind wordt het één rondje.

rond het eiland Het veld

De BU20 zit strak achter ons en na een klein onoplettend moment loopt de BU20 ons aan bakboord voorbij. Hij haalt ons de wind uit de zeilen. Een tweede plek is ook een goede plek. Het is wel de eerste plek na de eerste plek. (;)) Nadat we afgeblazen zijn zeilen we nog een keer richting Zeewolde. Er liggen nog zo’n 20 botters achter ons die nog lang niet bij de finish zijn. We varen rond vier uur richting de haven van Harderwijk en kijken weer terug op een leuk dagje zeilen. Al met al liet de wind ons in de steek, maar het weer was toch nog goed.

We nemen afscheid van de groep. We eten nog even wat en we lopen even naar de grote tent, die speciaal voor de visserijdagen is geplaatst. Eigenlijk zijn we te vroeg, dus we kunnen er nog niet in. Dan maar ergens anders een bakje koffie drinken. We praten nog met een man die net met de skutsje is aangekomen. Er is ergens volgende week in Muiden een wedstrijd en daar doet hij aan mee. Er blijken dan ook twee skutsje-verenigingen te zijn die wedstrijden organiseren. De ene groep schepen zien we altijd op tv en zijn groep zien we nooit. In de ene groep doen de bekende schepen mee (Leeuwarden, lemmer enz) en niet meer dan 11 (of zoiets). In zijn groep doen er 66 skutjes mee in wedstrijdverband. We gaan naar de botter terug en kletsen nog wat met de buurman. Om één uur liggen we op één oor.

de haven uitIk word wakker en zie dat het weer goed weer is. Ook vandaag bijna geen wind. We varen om twaalf uur de haven uit en varen gezellig met een groep op het Wolderwijd. Er is een gitarist aan boord, dus er wordt uit volle borst gezongen. Het is een leuke middag.

Om vier uur nemen we nog deel aan het admiraalzeilen. We varen de haven van Harderwijk in en in het middag van de haven ligt dan een botter afgemeerd met daarop de admiraal. In dit geval de commissaris van de koningin van Gelderland Kornielje. Je moet dan de fok hijsen en bij wijze van groet laat je dan de fok zakken en spring dan in de houding. Het eerste doen we wel, het laatste niet. Dan gaat ook dit gezelschap weer van boord en kijken we ook nu weer terug op een leuke dag.

zeilen op het WolderwijdOm half zeven eten we gezellig met een grote groep schippers nog in het restaurant aan de haven. Ook dit jaar is het weer goed georganiseerd. Om kwart voor acht gaat de schipper van de EB43 (Coby) naar huis en vraagt nog of er iemand mee wil naar Elburg. Teunie wil wel mee. Het is een klein uurtje varen en om negen uur halen we Teunie op bij de brug van Elburg. De kotter wordt voor de brug gelegd en zondag naar de haven gevaren. De brug van Elburg ‘draait’ maar tot ’s avonds zeven uur.

Om half tien zijn we dan thuis en heb ik weer een geslaagd botter weekend achter de rug.