Visserijdagen Harderwijk (3)

Vader en zoonVandaag varen we de botter terug naar Elburg (slideshow). Op zaterdag lukt het nooit om vanuit Harderwijk naar Elburg te varen. Ondanks het feit dat de brug wel automatisch bediend zou kunnen worden, net als bij de Roggebotsluis, draait de brug maar tot 7 uur ’s avonds. Het systeem wordt dus niet gebruikt.

Mijn vader brengt ons naar de trein. We gaan met z’n drieen, Karel, Teunie en ik. Om 5 voor negen stappen we op de trein en we zijn 10 voor half tien in Harderwijk. We gaan met het busje (ziet er uit als een treintje) van het dolfinarium. Erg grappig om zo naar de haven van Harderwijk te rijden.

netjesDe botter ligt nog netjes op zijn plek en ik maak alles klaar voor vertrek. Karel haalt nog even een jerrycan water (handig voor de koffie enzo) en dan vertrekken we klokslag tien uur. Er staat een klein windje (windkracht drie) en de zon schijnt mager. We besluiten eerst even een stukje te gaan zeilen op het Wolderwijd. De wind komt uit het NoordWesten. We zeilen dus zo richting Zeewolde. Soms staan we stil, soms varen we vier knopen. Rond kwart voor twaalf laten we de zeilen zakken en gaan we door ‘de bak’ richting het Veluwemeer. ‘De bak’ is het aquaduct van Harderwijk.

De wind is nog steeds wisselvallig. Ik hijs na het aquaduct eerst alleen even de fok. Kan de motor in ieder geval weer uit. Na het eiland bij Harderwijk het grootzeil erbij en ook nu weer gaat het zo zijn gangetje. We genieten en eten gezellig onze Sonja Bakker lunch (Goulash soep, Broodje gezond en Optimel drinkyoghurt). Zelfs op het water worden we achtervolgd door Sonja.

Karel aan het roerWe zeilen langs Pier-eiland. De wind wakkert nog weer aan en we halen toch nog zo’n 3 knopen. Niet hard, maar toch. Zwemmend hou je het niet bij.

Bij Bremerbergerhoek is het gedaan met de wind. We laten de zeilen zakken en varen de rest van de reis naar Elburg gewoon op de motor. Het opvouwen van het grootzeil gaat niet helemaal goed en dat doen we dan maar even over als we in de haven van Elburg op ons plekje liggen.

Om vier uur liggen we op de plek. We handelen nog even de standaard zaken af (botter aansluiten op elektra enz.) en vertrekken dan richting de bus. Vandaag dus een openbaar vervoerdag (trein, Dolfinarium-busje en bus).

Als we op half vijf bij de bushalte aankomen, blijkt dat de bus nog maar één keer per uur rijdt en dat we dus pas 17:24 weer richting Wezep kunnen. Zolang willen we niet wachten. Ik bel mijn vader of hij ons niet op wil halen. Dat wil hij wel. Dan verschijnt er een busje van Piet van der Streek. Omdat ze de zuiderzeestraatweg aan het verbouwen zijn, komt er op deze plek helemaal geen bus meer. We krijgen vervoer aangeboden naar de rotonde bij de Eperweg/Zuiderzeestraatweg. Het is niet goed geregeld dus. Zelfs de chauffeurs die van vakantie terug kwamen wisten het niet. Die moesten het horen van de klanten.


We staan net 2 minuten aan de weg als mij vader er aan komt. Om kwart over vijf zijn we thuis. We hebben weer een leuke dag gehad. Voor herhaling vatbaar. We kunnen met z’n drieen de botter goed de baas.

Webalbum: Botter terug naar Elburg