Donderdag 22 juli 2010

Wakker: 8:00 | Temperatuur: 26,6 graden | Barometer: 1010 hPa | Luchtvochtigheid: 72% | Bestemming: Spartakhori | Vertrek: 11:00 uur.
Zeemijlen van deze dag: 38 Nm | Totaal van de hele reis: 115,8 Nm.

Spartakhori Vandaag maken we weer een behoorlijke oversteek. De wind is nu rond 4-5 en zoals elke dag eerst uit oostelijke richting. In de middag komt de wind dan uit het Noord-Westen. De wind is hier erg afhankelijk van de bergen. Alles wat je in Nederland geleerd hebt over het weer en de wind, kun je hier wel overboord gooien. Er klopt niets van. We varen eerst een stuk op de motor om de accu’s weer op te laden.

We rollen de zeilen uit en varen door een gebied waar veel dolfijnen kunnen voorkomen. Met de nadruk op kunnen. We hebben ze niet gezien. Helaas. Volgens Simo moeten we een stukje op de motor varen omdat er van de bergen enorme sterke valwinden tot wel 30 knopen kunnen voorkomen. We moeten afkoersen op een vuurtoren en dan weer verder zeilen. Het klopt als een bus. Na de vuurtoren rollen we de zeilen uit en varen zomaar een knoop of 9. We hebben de zeilen iets gereefd, maar naar alle waarschijnlijk iets te weinig. Het schip loopt constant uit het roer. Floris vindt het dood eng. We reven nog iets meer. Tussen 7-8 knopen loopt het schip goed en loopt het niet meer uit het roer.

We moeten met de boeg naar de kade liggen en krijgen van de havenmeester een moringlijn. Voor de eerste keer niet op anker.Als we éénmaal goed op de mooring liggen steekt er een keiharde wind op. De boten worden behoorlijk naar de kade geduwd en ik hang voor de zekerheid de “dikke bertha” voor de boeg. Na een uurtje gaat de wind weer liggen. Het is net zo plotseling weer weg als dat het zo plotseling kwam.

We gaan eten in de enige taverna direct aan het strand op 2 minuten van de boten. Dichterbij kan haast niet. Het is er heel gezellig. Na het eten praten we nog even gezellig als ineens Floris zich in het gesprek met Michel mengt. Hij heeft Michel wel gezien in het vliegtuig (Michel is tamelijk en heeft een uitgesproken hoofd (om het woord kop maar de vermijden). Daarnaast heeft hij een klein recht sikje) en had een eerste indruk van Michel. Als Michel naar de eerste indruk vraagt zegt Floris: ‘Je bent net een gestoorde wetenschapper’ en daarna schiet iedereen in de lach. Zelfs Michel vindt het erg leuk. Hij geeft toe dat hij vroeger graag wetenschapper was geworden. Zo zie je maar dat een eerste indruk heel vaak goed is.

Terug naar het dag-overzicht | Dag 5 | Dag 6 | Dag 7