Maandag 19 juli 2010. | Bestemming: Vathi op Ithaki | Vertrek: 11 uur.

Dag 3 We hebben de briefing weer in de Pirate Bay Taverna. Onze bestemming is Vathi op Ithaki. De wind is noord-west en zo’n windkracht 4. In de buurt van bergen altijd alert zijn op valwinden. Deze valwinden kunnen snelheden bereiken van wel zo’n 30 knopen (=windkracht 6).

We maken de achterlijn los en halen het anker op. Het gaat een beetje fout, omdat de buurman zijn anker precies op ons anker heeft gelegd. Na wat gedoe valt uiteindelijk het anker van ons anker af en halen we de rest van de ketting in. We varen eerste een stukje op de motor om de accu’s weer wat op te laden.

De wind is goed en we rollen de zeilen uit. We varen zomaar 7 knopen en dat voelt goed. Dan zien de jongens bij de rotsen een heel klein strandje waar ze zo van de rotsen kunt duiken. We rollen de zeilen weer in en we varen dicht langs de kust. Onder ons is nog zo’n 80 meter water. Dus op de rotsen lopen lijkt geen probleem. Er staat een redelijke deining. Ankeren op 80 meter is niet mogelijk, dus ik blijf rustig rondjes draaien terwijl Karel en Floris met de dinghy naar het strandje roeien. Terwijl de jongens van de rotsen duiken, doe ik even wat achteruit vaar oefeningen met de boot. Even wat gevoel krijgen met de motor en de boot. Karel duikt een aantal keren van de rotsen af en dan moeten ze weer terug komen. Het is nog best lastig met de deining om te roeien, maar Karel is sterk genoeg.

Dag03-Lefkas-2010-07-19-060We rollen de zeilen weer uit en varen halve wind richting Vathi. Ondanks de ruime kuip stoot Floris toch zijn hoofd nog aan de rand. Hij moet echt flink huilen. Ook nu halen we weer 7 knopen en we genieten allemaal van het mooie zeilweer. Op de kaart lijken de afstanden groter dan in de werkelijkheid. Voordat we het weten zijn we bij de baai van Vathi aangekomen. We rollen de zeilen weer in en varen op de motor naar de stadshaven. Ook nu weer anker uit en flink achteruit varen. We leggen de boot op de achterlijnen vast. Het gaat ons al beter af. De loopplank naar beneden en we staan op de kade van Vathi. Het is een druk stadje met veel verkeer.

Rond een uur of acht gaan we met de hele groep naar een taverna. Gewoon midden op een straat staat een lange rij met tafels en daar zitten we dan gezellig met elkaar te eten. Voor ons doen is dat erg laat eten, maar als wij om tien uur uitgegeten zijn en de tafels afgeruimd worden, schuiven de Grieken aan voor het avondeten. Er is tot laat in de avond nog veel te doen en het lijkt wel gewoon overdag.

Ik loop met Jos en zijn kinderen met Teunie en Floris naar een enorm zeiljacht. We hebben hem ´s middags wel zien zeilen, maar zo dichtbij is het echt een joekel van een boot. Echt decadent zijn de lampen onderaan de boot. De boot lijkt daardoor te zweven in het water. We lopen terug naar ons eigen kleine bootje (Bavaria 42 Cruiser). Onze boot is net zo groot als hun achterdek met de zwemtrap.

Om 10 voor één gaat het licht uit in de boot en slapen we de nacht weer helemaal uit

Zeemijlen van deze dag: 18 Nm | Totaal van de hele reis: 28 Nm

Terug naar dag-overzicht | Dag 2 | Dag 3 | Dag 4