Woensdag 28 juli 2010

Wakker: 7:00 | Temperatuur: 22,5 graden | Barometer: 1015 hPa | Luchtvochtigheid: 70% | Bestemming: Strand van Ka¡lamos (bij de molen) | Vertrek: 11:45 uur.
Zeemijlen van deze dag: 39,5 Nm | Totaal van de hele reis: 249,50 Nm.

Dag12-Lefkas-2010-07-28-002 Vandaag beginnen we aan de langste oversteek tot nu toe. We gaan liggen op het strand van Ka¡lamos. Er staat een mooie wind en bij het eiland van Kala¡mos moeten we echt oppassen voor valwinden.

De wind is noord-west en daardoor kunnen we met ruime wind naar ka¡lamos zeilen . We lopen tussen de 7 en 8 knopen en ik heb voor de zekerheid ook een Bull talie gezet op de giek. Het blijft hier toch prachtig zeilweer. We lopen in op een Bavaria 44 en uiteindelijk halen we ook nog een tweede boot in.

Bij Ka¡lamos ontdekt ik dat we ook water maken. Gisteren heeft Simo in Sami een scepterpot geheel uit de boot getrokken. Je kijkt nu van buiten zo het kastje in het toilet in. En of we nu over bakboord zeilen (daar zit het gat) of over stuurboord, het water komt wel in de boot. Wel lastig. Om niet al te veel water binnen te krijgen reven we de zeilen een stuk.

Als we in de verte het strand van Ka¡lamos zien liggen hebben we uitschieters van 30 knopen. En als de het aantal knopen deelt door 5 en er dan 1 bij optelt weet je de beaufort. (dus 30 : 5 = 6 + 1 = 7. Dus windkracht 7. De boot komt behoorlijk schuin te liggen en Floris wordt nu toch echt wel bang. Gezien de wind rollen we alle zeilen uiteindelijk op en varen we het laatste stukje op de motor.

Als we voor anker willen hebben we echt last van de harde wind. We willen naast Roland liggen en dat gaat ook wel goed, maar dan slaat zijn achteranker los. Daardoor drijven onder druk van de wind een behoorlijk stuk dichter bij het strand. We liggen echt te dicht bij. Als Simo ons te hulp schiet zien we dat ook zijn eigen boot losgeslagen is van het anker. Na 2,5 uur martelen met de ankers lukt het ons om uiteindelijk goed naast elkaar op anker te liggen. We roepen Jos op via de marifoon en nu komt ook Jos langszij. Het is ondertussen rond 9 uur en bijna donker als we eindelijk klaar zijn. We kunnen zo aanvallen voor wat betreft het eten.

Meestal gaat de wind zo ’s avonds na een uurtje wel liggen. Nu houdt de wind aan. We zitten op het strand te eten en als we de tafelkleedjes niet vast houden dan waait alles zo de baai in. Zo nu en dan vliegt er een stoeltje door de lucht, maar het mag de pret niet drukken. Tot in de late uurtje zitten we weer gezellig te kletsen en te lachen over van alles en nog wat. Het is toch een hele mooie en super leuke vakantie.

Om half één roeien we terug naar de boot en gaan in ons bed liggen. Ik ben direct vertrokken.

Terug naar het dag-overzicht | Dag 11 | Dag 12 | Dag 13