Dinsdag: Naar Venetië

Vanmorgen staan we vroeg op. We doen nog boodschappen en voordat alles gedaan is staan we rond 9 uur bij de bushalte. De bus komt rond 9:15 en in een stief kwartiertje zijn we bij de Punta Sabionni. We kunnen de hele dag in allerlei boten varen. De boot komt en we gaan helemaal vooraan zitten. Het uitzicht is geweldig. Na iets meer dan drie kwartier varen stappen we dan uit bij het San Marcoplein. We lopen iets naar links en dan komen we op het San Marco plein. Wat een schitterende gebouwen en veel mozaiek en veel blad goud. Er staat een erg lange rij voor de San Marco en we besluiten gewoon door de diverse straatjes te lopen.

We stuiten op een heuse ferrari winkel. Een cap is 50 euro en een leuk jasje is 200 euro. Een man in een duur pak koopt een witte cap en krijgt er een allerliefst tasje bij. We staan op de Rialtobrug. Tot de 19e eeuw was dit de enige brug over het Canal Grande. We stappen op een busboot en varen langs leuke plekken. De boot valt tegen. Is eigenlijk net een stadsbus. Aan het einde van de route blijven we zitten, maar iedereen moet er uit.

Dan maar te voet verder. We willen naar het eerste ghetto ter wereld. De joden van Venetië mochten zich alleen vestigen op een eilandje in de Cannaregio. Het gebied werd Ghetto genoemd naar een gieterij die er gevestigd was geweest (het woord geto is Venetiaans voor gieterij). Voordat we erg in hebben zien we winkeltjes met koosjere pizza’s en broodjes. Halverwege is er een monument voor de slachtoffers van de holocaust.

We varen weer en de boot brengt ons naar het dodeneiland San Michele. Het is er erg rustig en het ziet er fleurig uit. Op bijna alle graven staan mooie bossen bloemen, nep weliswaar. Er liggen ook een aantal beroemde mensen.


We stappen weer op de boot. De boot brengt ons nu naar Murano. Murano staat bekend om zijn glasblazerijen. Alle glasblazers uit Venetië moesten zich hier vestigen in verband met brandgevaar in de stad zelf. We gaan naar een glasblazerij toe en zitten op een zeer eenvoudige tribune te kijken naar drie glasblazers. Net als het wat lijkt te worden, klapt een man in zijn handen en moeten we weg. Alle winkeltjes staan vol met glazen voorwerpen. Veel prullaria.

Weer verder naar Burano. Het staat vol gekleurde huizen en een grote hellende toren. Ik denk dat ie net zo scheef staat als de toren van Pisa. Het barst er van de winkeltjes waar kantenkleedjes en linnen verkocht wordt.

Dan terug naar Punta Sabbioni. De boot vertrek rond half zes. Het is schitterend weer en we genieten nog na. We zien een super groot cruiseschip de haven uitvaren. De cirkel is rond. We hebben een rondvaart gemaakt van Punta Sabbioni, Venetië, Murano en Burano.

Dan met de bus terug en gezellig eten met de kinderen in een sjiek restaurant op de camping. Om acht uur zijn we terug bij de tent.

Ik zet koffie en de kinderen gaan rondstruinen op de camping. Er is nog genoeg te doen. Wat is Venetie toch mooi. Ik kijk terug op een schitterende dag plezier.

links: Kunstreizen Italië