Punter naar Giethoorn

de punter klaar voor vertrekEen kennis van mij heeft in juli een punter gekocht (zie weblog post: Punter) (meer foto’s). Toen hadden we al afgesproken dat we na het vaarseizoen de punter zouden terug varen naar Giethoorn. In plaats van de hele dag bezig te zijn met de punter op de trailer en heel het gedoe wat daarbij hoort, gewoon rustig de hele dag varen naar Giethoorn.

Vandaag is het dan zover. Om acht uur word ik opgehaald en rijden we met de auto naar Elburg waar de punter ligt. Al met al duurt het tot kwart voor tien als we wegvaren van de steiger richting Elburg. We varen zo’n 12 km per uur is onze schatting. We hebben pech. De wind komt uit het oosten en daardoor hebben we tot voorbij Roggebotsluis de wind tegen. Daarna kunnen we ongeveer een uur zeilen. We zetten de spriet in het zeil en voor de wind varen we toch redelijk snel. Het valt mij niet tegen.
IJsselmondWe steken om kwart over twaalf over naar Schokkerhaven, waar we in de geul naar de Ramspolbrug varen. Vroeger kon je rechtstreeks naar de ramspol, maar nu is er die vervelende strekdam. Een erg ongezeillig stuk water. Op diverse kaarten lijkt het alsof je ook binnendoor kunt, maar wij hebben het er niet op gegokt. Volgende keer op de terugweg maar eens nader bekijken. We komen langs de waterkering van Ramspol. De waterkering kan in één uur geheel opgeblazen worden en volgelopen met water dienst doen als kering. Een grappig idee. Er bestaat er maar één in Nederland. Waarschijnlijk zelfs in de hele wereld is dit de enige blaasbalg.

De wind wakkert iets aan en als we op het Zwarte Meer komen hebben we de wind recht op de kop. Er komen kleine kopjes op de golven en er onstaan van die witte strepen op het water. Teken dat het ongeveer windkracht vijf moet zijn. We krijgen heel veel water over ons heen. Zelf heb ik altijd mijn regenkleding bij me, maar mijn metgezel had gerekend op een dag met mooi weer. Ik trouwens ook. Heb zelfs mijn korte broek bij mij. In geen enkele voorspelling was dit weer voorspeld. Maar goed. Je pakt je goed in en zet je schrap bij elke hoge golf die over ons heen komt. Het is grauw en mistig. Het heeft iets onheilsspellends dit weertype. Er is ook bijna niemand op het water. Aan het eind van het Zwarte Meer gaan we het Zwarte Water op. We komen langs Genemuiden en Zwartsluis waar we het Meppelerdiep op gaan.

Beukerssluis Blauwe hand

We gaan onder de Beukersbrug door. We worden geschut in de Beukerssluis en varen dan in de Beukersgracht op weg naar de Blauwe Hand en dan richting Giethoorn. We weten niet precies waar we moeten zijn dus we bellen even met Wildeboer. We moeten twee ophaalbruggen passeren en varen dan onder een betonnen brug door. Na 100 meter gaan we linksaf een sloot in. Om zes uur precies varen we het haventje van Wildeboer in , waar de punter binnen in een schuur komt te liggen. Wachtend op het volgende vaarseizoen.

We eten nog een lekkere zeetong (29 euro) en genieten na van de hele dag op het water. Om half tien ben ik dan na 8 uur varen weer thuis. Volgend jaar de terugreis.