Personeelsuitje

Brandende liefdeVandaag dan het personeelsuitje van dienst-ict. Het regent licht. Jammer. De afgelopen dagen was het erg warm en zonnig en dan net vandaag regen en onweer. Maar we maken er het beste van.

Om kwart voor negen vertrekken we en we rijden via Heerenveen,omdat er een ongeluk gebeurd is om de N50 bij Kampen. Na een redelijke omzwerving zijn we rond half elf in Stavoren. De bus rijdt in een smal straatje zich een beetje klem. Bij het achteruit rijden ramt de achterkant van de bus een boom, maar uiteindelijk weet de chauffeur de bus er langs te krijgen. Een kras is het gevolg. Verder niets.

We lopen naar de buitenhaven als Jappie belt. Om we er al zijn. Ik zeg dat we in de Buitenhaven staan en Jappie komt ons halen met de fiets.

We drinken koffie in de Frisius van Adel. Na wat uitleg stappen we op de Lemsteraken. We hebben de “brandende liefde” en de LE194. Twee prachtige vissermansaken. De “brandende liefde” is echt luxe, de LE194 is meer origineel afgewerkt.

We varen door de sluis en gaan het IJsselmeer op. Het waait een kleine windkracht 3 en het is droog weer en zo’n 23 graden. Echt lekker dus. Ik mag aan het stuurwiel staan. Het is anders dan een helmstok. Bij een helmstok duw je naar rechts en de boot gaat dan naar links. Bij een stuurwiel draai je naar rechts en dan gaat de boot ook naar rechts. Net een auto dus.

Een lemsteraak is echt veel luxer dan de botter waar in regelmatig op vaar. Voor alle schoten zijn lieren beschikbaar en de zwaarder draai je ook met een lier naar beneden of naar boven. Echt makkelijk dus.

The three amigos Aan het stuurwiel

Bert-Jan aan het stuur LE194

We varen richting Workum waar we moeten wachten voor de sluis. Het begint weer erg warm te worden. Na de sluis varen we van de Lange Vliet, Korte Vliet naar het Zandmeer en dan naar Groote Gaastmeer en de Inthiema sloot de Fluessen op. Het wordt nog prachtig zeilweer. We gaat een paar keer gijpen en overstag. Uiteindelijk komen we bij de Galamadammen en Bernadette stuurt als een volleert stuurvrouw de Lemsteraak met een behoorlijke snelheid onder de geopende brug door. Ze krijgt applaus. Om zes uur zijn we terug in Stavoren.

We leggen de boot aan en de barbeque staat al klaar. We dachten eerst dat we zelf gingen BBQ-en maar het is vooral aanwijzen van vlees wat een ander al gebraden heeft. Is achteraf ook wel net zo handig als zelf vlees op de BBQ gooien en in de hitte te staan braden.

Ik heb het warm en stel voor aan Willem om te gaan zwemmen. Ik trek mijn zwembroek aan en Johan en Henk gaan ook zwemmen. Het water is lekker.

Daarna vertrekken we naar de bus. We geven Jappie een hand en bedanken hem voor de mooie dag. De bus staat al klaar in het dorp. We rijden nu rechtstreeks naar Zwolle met een tussenstop voor de mensen in IJsselmuiden.

Het is een leuke dag geweest. We kijken terug op een geslaagde dag zeilen. Volgend jaar misschien meer wind.