IMG_7984Kampen. 25 juni 2011. Oostwal. (foto’s).  Floris, Henk en ik hebben weer een lekkere nacht achter de rug. We slapen altijd als een roosje in de botter. Het is regenachtig als we wakker worden in de botter. We liggen in de haven van Kampen met een kleine 30 botters, lemsteraken en schouwen. Vandaag de Oostwal. We hebben gisteren in de feesttent gehoord dat we de gemeente Kampen aan boord krijgen, burgemeester en wethouders. Dat beloofd een gezellige dag te worden.

Het weer zit ons niet mee. De wind wel. Het regent elke keer een beetje (en soms iets meer dan een beetje). De wind is goed. Zo rond kracht 4 uit zuidwestelijke richting. Maar eerst het schippersontbijt. Spek met eieren en koffie. Een lekker stevig ontbijt. Een beetje kletsen met de concurrent en een beetje bluffen dat we ook dit jaar weer gaan winnen (nog nooit gebeurd trouwens).

Rond half tien zijn we aan boord en komt ook de groep aan boord. We liggen behoorlijk achterin de haven, dus het duurt tot tien uur voordat we dan ook de haven uitvaren. Op de IJssel richting Ketelmeer. De regen maakt dat we toch allemaal ons zeilpak aan moeten hebben. Niet een dagje om lekker in je korte broek en t-shirt op het dek te liggen. Gelukkig is er wel wind. Sommige botters hijsen op de IJssel al het grootzeil, maar wij varen gewoon rustig door.

Meestal is er een ankerstart, maar vorig jaar hebben ze in Kampen besloten op tijd te varen. Iedereen moet tussen 12:00 en 12:15 door de tijd en dan vaar je gewoon je rondjes. Aan het einde meet je dan de tijd en dat bepaalt je positie op de ranglijst. Wel makkelijker dan een ankerstart, maar veel minder spannend.

We passeren de startlijn net iets over twaalf uur. We varen twee rondjes. Alles over bakboord. Eén rak aan de wind, één voor de wind en één halve wind en dan kan de kluiver erop. Eén keer een mooie gecontroleerde gijp. Het gaat weer magnifiek. Het wordt zowaar een beetje droog. Mijn gevoel zegt dat we best op een redelijk plek in het veld liggen. Bij een ankerstart tel je gewoon het aantal botters dat voor jou de boei rond en dat weet je jouw plek op de ranglijst, Op tijd kan dat niet. Teunie stuurt weer als de beste en dat sturen gaat soms best zwaar. Waar het aan ligt, geen idee, maar dit jaar ligt de botter behoorlijk zwaar op het roer. Soms sta je met drie man aan het roer te trekken om het oploeven tegen te gaan.

Bij het ronden van de eerste boei (we gaan het tweede rondje in) is het behoorlijk dringen. De BU59 (Henk van Halteren) moeten we goed in de gaten houden. Die Spakenburgers die weten wat ze doen en op het moment supreme, dan knijpen ze er gewoon tussen en roepen dan “Ruimte bij de boei” en die ruimte nemen ze dan ook. Maar dit keer gaat het anders. Teunie houdt strak de boei aan en de BU59 kan geen kant meer op. Hij moet ruimen bij de boei. Wij liggen boven hem en nemen hem dus de wind uit de zeilen. Machtig mooi gedaan. (later in de tent spreekt hij ons daar nog op aan. “Toch goed gedaan voor een vrouw aan het roer (haha)).

IMG_7940 EB46
IMG_7951 IMG_8001

De burgemeester van Kampen (Bort Koelewijn) doet actief mee. De burgemeester komt oorspronkelijk uit Spakenburg, dus hij kent het klappen van de zweep. Hij helpt Henk met overstag gaan met de fok. Een heftig karweitje. De fok slaat enorm en dan is het altijd nog weer een hele kunst de fok op tijd en zonder kleerscheuren naar de andere kant te krijgen. De burgemeester staat zijn mannetje. Echt mooi om te zien.

Aan boord is het een getwitter van jewelste. Grappig. Dit jaar voor het eerst een groot aantal twitteraars aan boord. Iedereen heeft een iPhone en allemaal aan de twitter. Omdat het kouder is dan normaal is het ijs om de drank te koelen nog steeds niet gesmolten. Dat brengt ons ertoe om uiteindelijk een sneeuwballen (ijsballen)gevecht te houden met de BU9. En dat sneeuwballen gevecht is vastgelegd op de gevoelige filmplaat:
Sneeuwballengevecht met @janitatabak en de Burgemeester vlak voor finish.

De catering is weer net als elk jaar erg goed geregeld. Drinken en eten in overvloed. De paling is dit jaar weer echt lekker. En ondertussen zeilen we gewoon verder. Bij de finish word het nog net even spannend omdat we daar in ‘gevecht’ zijn met de BU9 (Jaap). Uiteindelijk gaat de BU9 één minuut eerder over de finish, maar in de uitslag winnen we toch van hem. Wij eindigen op de 14e plek, de BU9 op de 16e plek. We hebben het weer goed gedaan dit jaar.

We varen terug naar Kampen, genieten nog van de overwinning en leggen dan de botter weer in de haven waar het steeds gezelliger wordt. Uiteindelijk de uitslag in de tent. Jaap geeft ons een hand (en hij heeft toch grote handen) en feliciteert ons met de overwinning. We maken nog wat foto’s van grote en het kleine mannetje en het kleine vrouwtje. Tussen dat soort mannen voel je jezelf toch echt klein.

IMG_9996 IMG_9998
 
Na alle plichtplegingen eten we nog lekker mee met het schippersdiner, traditie getrouw chinees. Rond een uur of half negen groeten we een ieder en gaan we terug naar huis. Het was weer gezellig. Tot volgend jaar. Hopelijk zelfde wind en dan weer een zonnetje en zo’n 24 graden.