Naar Urk

Ondergaande zon Urk, 29 – 30 mei 2009. Als je voorspelling mag geloven, wordt het dit weekend prachtig zeilweer en is het leuk om voor het eerst dit jaar met de botter naar Urk te varen. Vanuit Elburg is dat voor 1 dag best een redelijke tocht, dus we doen het in 2 etappes. Eerst varen we op vrijdagavond naar Ketelhaven. Is ongeveer 2 uur varen. We gaan bij de vluchthaven op de kop van de IJssel liggen. We vertrekken rond acht uur richting Ketelhaven en om kwart over tien liggen we op een leuke plek. De jongens gaan direct aan wal en zoeken sprokkelhout voor een vuur. Teunie en ik gaan lekker op een stoeltje genieten van de ondergaande zon. Wat hebben we toch een luxe leven.

Om elf uur schuiven Teunie en ik ook even aan bij het vuur. Lekker warm en vuur blijft altijd iets fascinerends hebben. Om twaalf uur stappen we dan in de slaapzak om ‘s ochtends rond half negen weer wakker te worden. De zon schijnt al volop en de wind is nog steeds goed. We ontbijten en wassen al wat af. We wassen ons haar in een teiltje en varen dan richting Ketelhaven, waar we dan om tien uur mijn zwager en zijn familie ophalen voor een dagje Urk. Na vertrek hijsen we de zeilen. Dit is onze eerste zeiltocht van het nieuwe zeilseizoen 2009. Het doet ons goed. Om twaalf uur varen we door de Ketelbrug richting Urk. De wind is meer dan goed. De wind komt uit het noord-oosten en daardoor kunnen we Urk gewoon aanzeilen. Prachtig. Om één uur varen we dan de haven van Urk in. Er is blijkbaar een roeiwedstrijd aan de gang want we zijn deelgenoot van de aankomst van de winnaars.

Er blijkt weer iets te doen te zijn op Urk, nu raken we verzeild in in de Urkerdagen. Wij komen uiteindelijk precies aan de kade van de botterstichting Urk te liggen. Een prachtige plek. We eten vis en patat en lopen wat rond bij de kraampjes.

Om kwart voor drie vertrekken we weer richting Ketelbrug. We moeten er voor vier uur doorheen, anders moeten we wachten tot half zeven en dan zijn we wel erg laat thuis. Ook op het Ketelmeer zeilen we nog als de beste. We gaan nog even voor anker bij het IJsseloog. De kinderen zwemmen nog wat in het toch nog best koude water. Daarna zetten we mijn zwager weer af bij Ketelhaven en varen wij verder naar Elburg. Om tien uur komen we aan. Er ligt iemand in onze box, maar met wat handgebaren lukt het ons duidelijk te maken dat wij daar gaan liggen. Uiteindelijk vertrek de boot en leggen wij de botter aan. We pakken alles weer in de auto en rijden richting Wezep.