koopmans475Na weken van voorbereiding, is het dan nu eindelijk zover. We gaan naar Helgoland. Richard, Alef, Stan, Wim en Hans (ik).

Of toch niet. De wind is voor Helgoland echt ongunstig en dus besluiten we gewoon naar Engeland te zeilen. Ook leuk en net zo spannend.

We willen er een leuke week van maken en gezien het gezeilschap gaat dat zeker lukken.

Aan de boot gaat het zeker niet liggen. De boot, een Koopmans 47.5 met kachel, airco, 4pits elektrisch kooktoestel, oven, magnetron, watermaker, generator, duikflesvulinstallatie en niet te vergeten de hydraulisch te bedienen fok en genua, inclusief de bijbehorende hydraulische lieren. Het gaat dus gewoon een zeilVAKANTIE worden.

Navigeren doe we op de kaart en soms een beetje op de kaartplotter. Sturen doen we zelf en soms een beetje op de automaat.

We verdelen de taken (Stuurman, dekker 1, dekker 2, kok en rust) en maken een wachtschema voor de nacht. Ook spreken we af wie in nood of andere moeilijke situaties de echte kapitein-knoopdoorhakker is. Na enige discussie komen we uit bij Stan (zelf is hij niet helemaal gelukkig met deze eer).

Wij zijn er klaar voor. Start de engine en afvaren maar. Op naar de sluizen bij Den Oever.