MuseumWeekend 2008

kroller-muller Dit weekend is het MuseumWeekend. Je kunt dus nu met 50% korting naar een museum en dat is voor een Nederlander toch maar weer snel verdiend die korting. Meestal geef je de korting dan wel weer direct uit aan andere dingen, maar dat mag de pret niet drukken.

Vandaag dus naar het Kröller-Müller museum in het Park de Hoge Veluwe. Het Kröller-Müller Museum bezit een wereldberoemde collectie voornamelijk 19de en 20ste eeuwse beeldende kunst. Centraal staat de omvangrijke collectie werken van Vincent van Gogh en de beeldentuin.

We rijden er vanuit Wezep in een half uurtje naar toe. Ik heb even op buienradar gekeken. Er ligt een groot regenveld over de Veluwe. Ik neem mijn eigen fiets en de fiets van Floris mee en Teunie leent daar een zgn. ‘witte fiets’, een overblijfsel van de provotijd in de jaren zestig. En toch is het handig. Over het hele park staan zo’n 1700 fietsen verdeeld over een aantal plekken en er is dus altijd een fiets beschikbaar. We rijden naar de ingang bij Hoenderloo en zetten de auto bij restaurant “Rust een weinig”.

We fietsen naar de “Koperen Kop”. We gaan naar binnen, bestellen een lekker bakje koffie en gaan lekker bij de open haard zitten. Als we de koffie op hebben gaan we weer naar buiten en steken het plein over naar het Museonder. Het museonder is een museum onder de grond met zaken die anders alleen onder grond liggen en dus nooit zichtbaar worden. In het museonder worden ze zichtbaar gemaakt.

Museonder Museonder Museonder

Erg leuk en leerzaam voor Floris. Hij vind het erg leuk. We kopen een leuke knuffeluil voor Floris en stappen weer op de fiets naar het museum “Kröller-Müller, wat ongeveer 10 minuten fietsen is.

De Koperen Kop

Bezoekerscentrum / Museonder

Net voordat we er zijn begint het nu dan toch echt te regenen. Gelukkig zijn net op tijd binnen. We hangen onze jassen op in de gaderobe en beginnen aan het detectivespel uigezet door studenten van de Pabo in Arnhem. Je moet allerlei opdrachten uitvoeren en dan krijg je bij elke opdracht een aanwijzing voor de oplossing. Floris vindt het erg leuk. Het zijn ook allemaal zeer leuke leraressen. Dat was in mijn tijd wel anders, dus niet alles was goed vroeger. Sommige zaken zien er nu toch beter uit.

Bij de eerste opdracht moet Floris een mixje maken en een leuke lerares helpt hem. Dan moet ze het volgende kind helpen en die spreekt Engels. Naar een paar zinnen valt op dat de juffrouw zelf niet of nauwelijks Engels spreekt. Je zou toch verwachten dat ze ook wel gedacht hadden dat er buitenlanders in het museum zouden komen. Het barst er tenslotte van de Japanners. Als we weglopen hoor ik de vader (denk ik dan maar even) in het Duits iets zeggen. Wel een echte taalkloof dus.

We lopen door het hele museum en Floris maakt overal de opdrachten met veel plezier. Helemaal achterin het museum is de ene laatste opdracht. Op de wand van het zaaltje staat in vier talen iets over het schilderij wat daar hangt. Eigenlijk hangt er niets maar volgens mij is de wand het schilderij. Om beschadiging te voorkomen is er wel een detectiesysteem opgehangen en als je te dicht bij de wand (=schilderij) komt, gaat het af en kijkt een suppoost geschrokken om de hoek. Omdat er veel kinderen op de grond zitten en het dus druk is in het kleine zaaltje gaat het alarm toch gewoon drie keer af. De Pabo-student biedt elke keer netjes zijn excuses aan,maar waarschijnlijk is het dweilen met de kraan open.

Buiten wordt het weer slechter. Eerst regent het cats and dogs (Pijpestelen) en om kwart over vier vallen de hagelstenen naar beneden en dat levert prachtige foto’s op. Dan maar wachten en even iets drinken.

P4050778 P4050780 P4050784

Om kwart voor vijf wagen we het erop en fietsen we terug naar de auto. Het valt toch mee nu en als we bij de auto zijn is het gewoon droog. Ik zet de fietsen weer op de drager en we rijden terug naar Wezep. Het wordt steeds mooier weer en het lijkt erop dat er geen regen is gevallen en dat het zelfs zonnig was in Wezep.

Ondanks de regen was het de moeite waard om naar het museum te gaan. Het blijft altijd leuk om weer eens de schilderijen van Mondriaan en Van Gogh in het echt te zien en de schoonheid er van te zien.

Foto’s: Museum Weekend Kröller-Müller