Michiel de Ruyter

Vandaag met de hele familie (en de vriendin van Karel) naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam (foto-overzicht). Er is een expositie over Michiel de Ruyter (“Michiel de Ruyter is terug“). We stappen om negen uur in de trein en we rijden de donkere wolken tegemoet. Het beloofd een natte dag te worden. Maar wij zitten in het museum en hebben er hopelijk geen last van. Om half elf zijn we in Amsterdam en we gaan met de bus (lijn 22), want we willen niet nat worden.

Michiel de RuyterWe gaan met de lift naar boven en krijgen een audio-tour. Er zijn twee smaken: 1 voor kinderen en 1 voor volwassenen. De medewerkster raadt ons de kinder audio-tour aan. Is leuker dan de volwassenen versie. We krijgen 15 verhaaltjes voorgeschoteld en kijken dan naar de bijbehorende zaken. Leuk is het inderdaad. Michiel de Ruyter was een echte held. Dat beeld heeft men tot nog in de jaren dertig van hem willen schetsen. Uiteindelijk was het maar gewoon een admiraal die de vijanden van Nederland in bedwang moest houden en daarvoor geweld niet schuwde.

Naast Michiel de Ruyter is er ook nog een vaste expositie. Je loopt door de verschillende landen waar Nederland in de tijd van de V.O.C. handel mee dreef en om Balkenende maar te citeren, ik ben daar trots op. Als een slaaf wegliep dat hakte je zijn hand af. Hele volksstammen werden uitgemoord omdat wij graag handel wilden drijven. Maar goed het was mooi in beeld gebracht.

voc-schip AmsterdamBuiten ligt het VOC-schip “Amsterdam”. Het water komt nu ondertussen met bakken tegelijk uit de hemel, maar we gaan even aan boord. Zelf vind ik de Batavia in Lelystad mooier. Het VOC-schip is zelf nooit in de Oost geweest, omdat het voor de kust van Engeland al averij kreeg en daar aan de grond liep. Een roemloos einde dus.

Wij gaan ook nog even naar het Rijksmuseum waar het Rembrand jaar nog in volle gang is. We lopen naar een halte voor tramlijn 10 en stappen recht voor het rijksmuseum uit. Het is er redelijk druk. Veel buitenlanders en je hoort vele talen om je heen. Ook hier kunnen we weer een audio-tour krijgen. Er is een tour ingesproken door Tommy, Ini Mini en Meneer Aart van Sesamstraat. We kiezen voor die tour. Echt grappig gedaan. Als we bij de Nachtwacht aankomen, beginnen Tommy, Ini Mini en Meneer Aart een leuk liedje te zingen. Floris zingt het de rest van zijn wandeling in het museum.

Om half vijf stappen we in de trein en om zes uur zijn we thuis. We bestellen nog een pizza bij de pizzaboer in Wezep en we kijken terug op een leuke dag met elkaar.