P1100872Zaterdag 9 april 2011. Lauwersmeer. Na een koude nacht worden we allemaal rond dezelfde tijd wakker. Het zonnetje schijnt volop en de hemel is helemaal blauw. Er staat een mooi windje (rond windkracht 4).

We beginnen met een ontbijtje. Teunie gaat samen met Floris nog even boodschappen doen en Wilko en ik gaan de genua op de rol zetten. Na een half uurtje zijn we daarmee klaar en ondertussen is Teunie terug van het winkelen in de plaatselijke SuperMarket.

Dan bespreken we wat we gaan doen. Vandaag een trainingsdag op het Lauwersmeer. We gaan een aantal oefeningen doen en Teunie begint met het afvaren van de steiger. De achterspring laten we staan. De voor- en achtertros halen we weg en Teunie zet de motor in de achteruit. Het effect is dat de achterspring strak komt te staan en dat de voorkant van de boot daardoor van de steiger afdraait. Als je dan ver genoeg van de steiger gedraaid bent, zet je de motor in zijn vrij. Daardoor komt de spring weer slap te staan waardoor je hem van de bolder kunt halen. Daarna vaar je in de vooruit gewoon heel gemakkelijk bij de steiger weg.

Teunie vaart het schip de haven uit. Wilko en Floris halen de stootwillen binnen en voor we het weten rol ik het grootzeil uit. Daarna de rolgenua uitrollen en we zeilen richting het meer. We houden motor nog even standby, maar na een kleine 10 minuten stoppen we de motor. Een heerlijk gevoel is dat. Rust. Niet dat gebrom van de motor, maar alleen het kabbelen van het water tegen de boot.

P1100923We varen voor de wind. laveren wat, gaan overstag en gijpen een paar keer (gecontroleerd). De eerste ronde is voor Teunie. De tweede ronde is van mij. We oefenen het bijliggen. Tijdens het bijliggen eten we even een broodje en eten we een lekker soepje. Daar waren we even aan toe.

Rond een uur of vijf zijn we weer terug in de haven. Er staat een klein briesje in de haven en het aanleggen aan de steiger is een behoorlijk lastige manoeuvre. Na een paar keer oefenen (was ook de bedoeling), leggen we de boot aan de steiger. We ruimen de lijnen netjes op. Floris zet de kapjes over de lieren en het stuurwiel. We zijn klaar voor het diner.

Wilko adviseert ons voor het diner. Als we gewoon willen eten dan kunnen we naar een visrestaurant op de dijk. Wil je wat beters dan zouden we kunnen eten bij “Het booze wijf”. Daar kiezen we dan maar voor. We drinken eerst aan een tafeltje buiten een lekker bakje koffie en dan gaat we lekker eten. Eerst een visje en dan een lekker ijscoupe na. Als laatste gaan we nog lekker in de ‘bibliotheek’ in een luie stoel zitten. Het smaakt allemaal even verrukkelijk. Na zo’n dagje zeilen ben je daar wel aan toe.

P1100916 P1100917
 
Floris vindt in de bibliotheek nog een heel leuk boek met allemaal raadsels en leuke puzzeltjes. Hij wil het boek eigenlijk wel meenemen naar huis. Dus de stoute schoenen aangetrokken en de vraag gesteld aan het booze wijf. De serveerster vindt het wel goed. Floris helemaal blij. We kletsen lekker over de hele dag en kijken er met plezier op terug. We hebben weer leuk geoefend en weer leuke dingen bijgeleerd. Allemaal goed voor de wereldreis. Dan komt de serveerster zeggen dat ze toch echt wel willen afsluiten. We trekken de jas aan en lopen terug naar de boot.
 
Teunie brengt Floris naar bed en Wilko en ik plannen nog even de dag van morgen. Morgen gaan we de Waddenzee op. Het getijde is niet met ons en het zal van de windrichting afhangen of er nog gezeild kan worden. De windverwachting voor morgen is windkracht 3, misschien 4 uit noordelijke richting.
 
We sluiten de boel af en duiken de slaapzak weer in. Het lijkt minder koud en ik ben heel snel vertrokken naar slaapzeilland.Tot morgen.