Laatste bottertocht

Het wordt een warme dag en wij gaan zeilen. Ongelofelijk dat het zulk mooi weer is. Het is al 20 graden en het zou nog warmer worden. Om elf uur vertrekken we uit de haven en varen richting de brug van Elburg. Als we aankomen ligt er een schip van rijkswaterstaat voor en krijgen we te horen dat er een storing is. Dit oponthoud gaat minimaal nog 45 minuten duren.

Dan maar richting Roggebotsluis. De wind is erg gunstig en we lopen binnen de korste keren zo’n 6 knopen. Dat is hard voor een botter. Maar het blijkt nog harder te kunnen. Na Roggebotsluis gaan we richting Ketelmeer. Het mooie van dit stuk water is dat je ook al langs de IJssel vaart. Eigenlijk zou er een kanaal moeten komen, waardoor je op zo’n dag als vandaag ook even vanuit Elburg naar Kampen kunt varen. Als we eenmaal achter de bomen weg zijn, waardoor de wind vrij spel krijgt, loopt de botter nog beter. We halen 8 á 9 knopen. We liggen goed op koers en passeren het IJsseloog. Het IJsseloog is een slibdepot. Jammer dat het oog er is. Het zal wel goed voor het milieu.

Om half drie gaan we overstag en beginnen we aan de terugreis. Het gaat nog even hard en dan liggen we al weer achter de bomen waardoor de wind helemaal wegvalt. We laten de zeilen zakken en varen terug op de motor. Om vijf uur liggen we weer op het vertrouwde plekje in de haven van Elburg. Het zal wel het laatste tochtje zijn van 2006. De botter gaat onder zeil en komt volgend jaar weer terug. Tot volgend jaar en ik kijk nu al uit naar de mooie dagen die we dan ook weer zullen hebben.