Harderwijk Visserijdag: De wedstrijd

IMG_4627 We worden rond half acht wakker en we zien een redelijk blauwe lucht door het deurtje. Ik heb goed geslapen. Als ik buiten kom, staat er een behoorlijke straffe wind. Dat gaat een mooie dag worden. We denken we er aan om de fok te reven. Dat hebben we nog nooit gedaan. Henk van Halteren doet het even aan ons voor. De fok is behoorlijk veel kleiner en kan nu gewoon over de overloop. Scheelt dus heel veel gezeur met overstag gaan.

We krijgen “Boer speeltoestellen” aan boord. Het is een groep die we een paar jaar geleden ook al aan boord hadden. Toen was het heel leuk en dat zal het nu ook wel weer worden. Nadat we als team op de foto zijn gezet, vertrekken we richting het wedstrijdveld. We liggen op de derde startboei. Er staat best veel wind. Ik schat in dat het rond kracht 6 met uitschieters naar zeven. Het is erg vlagerig. We zien dat er al iemand op ons plekje ligt dus wij gaan er maar gewoon naast liggen. We liggen goed op anker.Is wel eens anders geweest.

Bij het startschot trekken we het anker uit de grond, hijsen het grootzeil en daarna de fok. Het gaat alleen iets minder gladjes dan we gedacht hebben. De botter ligt voordat we het grootzeil gehesen hebben al dwars op de golven. Daardoor hijst het toch allemaal ietwat moeilijk. Uiteindelijk lukt het ons en varen we over stuurboord richting het eiland in het Wolderwijd. We liggen op een slechte plek in het wedstrijdveld en het lijkt erop dat we nooit vooraan zullen eindigen.

Het nadeel van de kleine fok doet zich ook direct aan. Het roer is erg wreed. Het schip is erg loefgierig. Als je niet met man en macht aan het roer trekt om het te corrigeren, gaan we steeds tegen de wind in. Dat maakt het zeilen er niet beter op. Bij het eiland maken we een klapje en uiteindelijk liggen we in de luwte van het eiland. Daarna nogmaals overstag, maar het ziet er naar uit dat we het eiland niet goed kunnen ronden. We moeten nog een keer overstag. Wij hebben de zeilen over stuurboord en we zien de WK1 behoorlijk op ons afkomen. Het lijkt erop dat we er niet voorlangs kunnen, maar afvallen zodat we achter hem langs kunnen, lukt ook niet meer, omdat het roer erg wreed is. Voor ons ligt de WR12 en als we nu niet overstag gaan dan liggen we op ramkoers.

We gaan overstag en de schipper van de WK1 vindt dat niet leuk. HIj schreeuwt dat hij de zeilen over bakboord heeft en dus voorrang heeft. Snappen wij ook wel, maar we hadden geen andere keus. Hij zou gewoon iets kunnen oploeven en dan over ons heen zeilen of gewoon iets afvallen en dan onder ons doorgaan. Hij kiest er voor om overstag te gaan. Is ook een mogelijkheid.

Na het eiland varen we richting de tweede boei die bij het eiland van Zeewolde ligt. We varen rond de zeven knopen.Voor een botter best hard. Bij het rondom van de boei, moeten we voor de wind naar de eerste boei terug. De snelheid loopt nog iets op. De botter gaat uiteindelijk iets harder dan 9 knopen. Zo hard heb ik nog nooit gevaren met de botter. Het geeft wel een enorme kick. We ronden de eerste boei en loeven weer op naar het eiland. We rondom het eiland nogmaals en dan is de wedstrijd wat ons betreft afgelopen. We hebben geen idee op welke plek we liggen en hoe we geëindigd zijn, maar het is niet best. Hoe dan ook, het was een geweldige zeildag en de groep aan boord heeft ook geweldig geholpen. Het was gezellig.

Bij aankomst in de haven van Harderwijk horen we dat er behoorlijk veel schade is gevaren. Een aantal botters heeft schade aan één van de zwaarden. Eén botter heeft zelfs een gescheurde mast opgelopen en de botter naast ons heeft het grootzeil gescheurd. Het was best een heftige wind, maar dat we zoveel schade was, was ons echt ontgaan. Het blijft natuurlijk jammer dat er schade is.

Wij nemen afscheid van de mensen van “Boer speeltoestellen” en genieten nog even na van de heerlijke dag zeilen. Hopelijk is er morgen ook nog zo’n wind. We zullen zien.

Na bij veel mensen gekletst te hebben over de schade aan de diverse botters gaan we nog een pizza eten bij Di Mama in Harderwijk. Als we daar zitten barst e  een flink onweer los. Het regent echt keihard. Gelukkig hadden we dit weer niet vandaag. Om half twaalf is onze dag dan voorbij. De slaapzak in en tot morgen. Welterusten.