Giethoorn here we come

Vandaag gaan we de punter terugbrengen naar Giethoorn. Het hele zomerseizoen heeft de punter in mijn haven gelegen en nu moet hij weer terug. Het is prachtig weer, maar bijna geen wind. Dus varen op de motor. Als we rond acht uur op de steiger staan, kun je de overkant niet zien, zo mistig is het. Dat maakt het erg mysterieus.

P9202585 P9202588

We maken de punter vaarklaar en vertrekken dan rond 9 uur richting de brug van Elburg. Bij Roggebotsluis moeten we erg lang wachten. In de verte vaart nog een boot en de sluiswachter besluit te wachten. Om 11 uur varen we dan de sluis uit en varen we richting het Ketelmeer. We worden ‘achtervolgd’ door een redelijk grote boot met daarop 7 mannen met dikke jassen aan en dikke mutsen op. Ze verwachten blijkbaar erg koud weer.

Er is zo weinig wind dat zelfs het Ketelmeer helemaal ‘blak’ is. We varen langs de 1.50m staken richting de Balgstuw van de Ramspol. De boot blijft ons achtervolgen. We laten de mast zakken en varen onder het vaste deel van de ramspolbrug door. We beginnen ons toch af te vragen of de ‘achtervolgers’ ook onder de brug door willen. Wij denken eerlijk gezegd dat de boot er niet onder door kan, maar de 7 mannen denken daar blijkbaar anders over. Ze varen gestaag door. We nemen wat gas terug. We willen toch zien of de boot eronder door kan. Het blijkt te kunnen. Eerst zien we de boeg van de boot in de schaduw terecht komen van de brug. Uiteindelijk komt de boot uit de schaduw waardoor we zeker weten dat het toch kon.

2008-09-20-BootOnderBrug1 2008-09-20-BootOnderBrug2 2008-09-20-BootOnderBrug3
 

Er is nog steeds geen wind en het Zwarte Meer is dan toch wel groot. Ook hier varen we langs de staken. Rond twee uur varen we dan het Zwarte Water op richting een vluchthaven. Daar kunnen we even de benen strekken en eten we ons broodje op. We vullen de tank weer met benzine en vertrekken dan richting Zwartsluis. We willen over de Arembergergracht richting de Beulakerwijde varen. We liggen in de sluis en als de deur open gaat komen we in een heel andere wereld. We varen nu in het prachtige landschap van de Wieden. Als ik hier zo vaar, dan vraag ik mij af waarom ik nog steeds in dat lelijke Wezep woon. Om kwart over drie gaat de brug Ronduite open en varen we de Beulakerwijde op. Er lijkt wat wind te staan en we hijsen de zeilen. Het gaat inderdaad een beetje en even de rust van het water in plaats van de bromtoon van de motor. Als de sloot richting het Gieterse Meer invaren is de wind weer weg.

P9202618 P9202646 P9202655

We varen de Thijssengracht in en beginnen aan het laatste deel van de reis richting Giethoorn. Om vijf uur zijn we er dan. Na een kleine acht uur varen zijn we op onze bestemming aangekomen. Omdat het nog zulk lekker weer is varen we richting het Molengat en dan nog even een stukje op de Bovenwijde. We komen om zes uur aan bij Wildeboer en varen de punter op zijn eigen plek. We pakken alles uit, leggen het dekkleed over de punter en gaan lopend naar de Harmonie. Daar worden we opgehaald en rond acht uur zijn we dan weer thuis.

Foto’s op Picasaweb
2008-09-20-PunternaarGiethoorn