Educause 2005

Ik kijk terug op een redelijk goede week at Educause. Ik wilde vooral kijken naar de ontwikkelingen rondom open-source ontwikkelingen. Er zijn open-source e-learing systemen (.LRN en Sakai) en aanvullende weblogsystemen.

De kwaliteit van bijna alle sessie valt mij wel tegen. De titel met de bijbehorende alinea doet vaak veel beloven, maar in de realiteit van de presentatie stelt het niet veel voor. Het zijn veel verhalen en veel sheets met veel tekst. Echt inspirerend komt dat niet op mij over. Het is wel de manier waarop de Amerikanen over hun projecten rapporteren. Weinig aansprekend.

Sakai is het ‘nieuwe’ e-learning framework. Vanuit vier universiteiten in Amerika is dit gestart en er doen nu al zo’n 80 universiteiten mee aan dit initiatief. Het is een community. Er wordt van alles en nog wat ontwikkeld en als het er niet is, zijn er altijd mensen die het wel maken. Als voorbeeld werd de ondersteuning van mySQL genoemd. Deze database werd eerst niet ondersteund, maar door de inspanning van een aantal mensen is dat er nu wel.

De UvA (Universiteit van Amsterdam) is vanuit Surf betrokken bij Sakai. De UvA volgt de ontwikkelingen. Vanuit hogescholen is er nu beperkte belangstelling, maar zelf denk ik dat dat wel eens kan gaan veranderen. We betalen nu een erg groot bedrag (75k euro voor Windesheim en 74k euro voor de VU) voor de verouderd Blackboard systeem. Ik hoorde dat 40% van de Blackboard-code bestaat uit oude perl-code. Deze code is zo oud, dat het eigenlijk vervangen zou moeten worden, maar dat het moeilijk is, omdat het de basis is van het Blackboard systeem. Er is in december een internationaal congres over Sakai in Austin in Texas. Lijkt mij interessant om daar vanuit Windesheim naar toe te gaan!