De brandende liefde

P9139843 Vandaag met Infrastructuur op pad. We krijgen een dagje zeilen aangeboden van ISIT, onze storageleverancier. We worden opgehaald met een zeer luxe bus van Van der Pol uit Nunspeet. Om kwart over acht rijden we richting Stavoren waar we om kwart voor tien aankomen. Jappie is er en de “Brandende Liefde” ook. De “Brandende Liefde” is een lemsteraak van zo’n 18 meter in vissermansuitvoering. Dat wil zeggen dat het geen kajuit heeft maar een onderkomen in het voorschip vanaf de mast.

We vertrekken rond kwart over tien richting de sluis en om half elf hijsen we de zeilen en varen we richting Medenblik. Er is niet veel wind, ik schat zo 2/3 beaufort. Het weer is bewolkt, maar uiteindelijk verdwijnen de wolken en maken ze plaats voor de zon. In de buurt van Medenblik is de wind wel weg en drijven we gewoon. We zetten de motor aan en varen uiteindelijk zo rond één uur de Oosterlijke haven van Medenblik in. We zitten gezellig aan de tafel voor de lunch. Geeft wel een bepaalde sfeer. Moeten we eigenlijk op Windesheim ook maar eens gaan doen. Gewoon brood en boter, kaas, ham en sla en melk en karnemelk. Net alsof je thuis een lunch gebruikt.

We mogen even door Medenblik lopen en moeten rond half drie terug zijn. Medenblik is een leuke plaats. We lopen door de hoofdstraat (denk ik tenminste) richting de dijk. Het stoomtreintje is er niet. Dat is wel jammer. We steken het spoor over en lopen de dijk op. Het uitzicht zo op de dijk is echt fantastisch.

 P9139869 P9139886 

Om half drie zijn we weer terug op de “Brandende Liefde”. Er is iets meer wind en we varen met de zeilen gehesen de haven uit op weg naar Stavoren. Het is gezellig aan boord. We krijgen op tijd ons natje en droogje. De lemsteraak zeilt fantastisch. Ondanks de weinige wind, varen we toch gewoon nog een knoop of 3/4. Een hele prestatie als je bedenkt dat deze aak 30 ton weegt. Alle zeilen worden bijgezet (Grootzeil, Fok en Kluiver) om de weinige wind die er is te kunnen pakken.

Om vijf uur zijn we weer terug in de haven van Stavoren. Wat een timing. De man van de BBQ staat er al en maakt alles nog even klaar. Er is salade en vlees. Ook aan onze niet-vlees eter komt aan zijn trekken. Het is nog erg lekker weer en we zitten zeer gezellig met elkaar op het grasveldje voor de lemsteraak.

Om half zeven komt de bus. We nemen afscheid van ISIT (Sander Dekker en collega’s) en stappen in de bus. Ik word nog ziek in de bus. Ik denk dat de BBQ niet helemaal goed gevallen is. Ben natuurlijk ook niets meer gewend na zo’n 9 weken Sonja Bakker. Om acht uur zijn we weer terug op Windesheim. Ik breng mijn collega nog naar huis en stap om half negen thuis de garage in. Het was weer gezellig. Wie weet volgend jaar weer een dagje zeilen met Jappie en zijn “Brandende Liefde”?

webalbum: Brandende Liefde Stavoren