Ciske de Rat Musical

(Zaterdag 28 november. Scheveningen (Foto’s Ciske de Rat)).Vandaag naar één van de laatste voorstellingen van Ciske de Rat in het Circustheater in Scheveningen. Zondag 29 november is het allerlaatste optreden. We hebben kaartjes voor de zaterdagmiddag Matinee voorstelling.

Het weer is redelijk. Ik heb even gekeken bij buienradar en de vooruitzichten zijn goed. Dus met Floris en Teunie in de auto naar Scheveningen. Het is wel druk op de weg, maar we rijden vlot door en we zijn rond half één uur in Scheveningen. Zelfs in de parkeergarage is het rustig. We halen onze kaartjes vast op. Scheelt straks weer een wachtrij sessie. Om kwart over één lopen we dan de trap op naar de boulevard. De wind is stevig. De golven zijn onstuimig. Wat lekker toch om ze even uit te waaien. Zo nu en dan wakkert de wind iets aan en dan komt er een complete zandstorm op ons af. Jammer dat je dat niet goed op de foto kunt vastleggen, maar het is prachtig gezicht dat zand ze stuivend over het strand.

Omdat we nog niet gegeten hebben gaan we even in een restaurantje zitten. Wij bestellen een Scheveningslunchje (vissoep met een broodje). Floris natuurlijk een grote pannenkoek.

Ticket-CiskeDeRat P1020873

We ruilen even de strandschoenen voor de nette schoenen en dan naar de musical. Het is al gezellig druk en wij zoeken onze ingang op. We zitten in de buitenste ring precies voor het podium. We hebben een mooi uitzicht. Om kwart over drie begint de voorstelling dan echt. Het verhaal zit leuk in elkaar. Als Ciske de Rat aan het begin van de Tweede Wereldoorlog opgeroepen wordt, komt hij zijn meester weer tegen. De meester heeft natuurlijk weer een leidinggevende functie in het leger. Ciske is gewoon de soldaat. Er wordt dan teruggekeken naar het verleden van Ciske en ook het verleden van de meester komt aan bod. Leuk is ook dat heden en verleden tegelijkertijd op het podium zich afspelen. Links de klas en rechts de slaapzaal in de kazerne en de meester wandelt van het heden naar het verleden en weer terug. Ook treden de oude en jonge Ciske soms samen op. Alles natuurlijk voorzien van leuke liedjes. De plotselinge dood van de moeder van Ciske maakt toch wel de meeste indruk op Floris. Zo uit het niets vliegt er een mes door de lucht en treft het de moeder recht in de halsslagader. Veel bloed en veel musicaal lawaai. In de pauze is Floris nog onder de indruk. Het lijkt dan in het tweede deel niet goed af te lopen met Ciske in de oorlog. Hij wordt getroffen en lijkt de dood in de ogen te kijken. Maar het komt allemaal weer goed. Eind goed al goed. Een amuletje, ooit gekregen van de priester in het kindertehuis, redt het het leven. De kogel die anders door zijn hart zou zijn gegaan werd nu afgeketst op het amulet. Wat een prachtig einde.

De voorstelling eindigt om half zeven. Een hele zit zo vanaf half drie, maar het was de moeite waard. We halen de jassen op, betalen de parkeerkaart en rijden in anderhalf uur weer lekker terug naar ons kleine dorpje op de Veluwe. Floris praat nog honderd uit in de auto. Weer een leuke zaterdag. (Foto’s Ciske de Rat)