Botterdagen Elburg (3)

Vandaag varen met groepen. Het weer is minder dan gisteren en alles komt langzaam op gang. Vorig jaar was het prachtig weer en toen waren er om tien uur al duizenden mensen. Nu is het beduidend minder.

P9089835 P9089837

We hebben ons gemeld bij de kaartverkoop dat wij ook mee willen draaien in het varen met mensen. Het is altijd maar weer afwachten hoeveel ‘vrachtjes’ we krijgen. Uiteindelijk wordt de spoeling steeds dunner door het toenemende aantal botters. Ik denk dat er nu zo’n 30 á 40 botters mee doen aan de rondvaarten.

Om één uur krijgen we onze eerste groep. Er komen 18 personen aan boord. Blijkt dat de HK172 al weg is en die mensen komen dan bij ons aan boord. Het is de bedoeling dat je het havenkanaal uitvaart en dan richting einde van de strekdam. Daar draai je dan weer terug naar de haven. Om de terugweg hijsen we de fok. De wind is erg gunstig. Het is nog steeds windkracht 3/4 waaiend uit het noordwesten. De mensen vinden het leuk op zo’n oude botter een tocht te maken. Voor de meeste mensen is het de eerste en waarschijnlijk de laatste keer. Alhoewel ik wel denk dat ze er volgend jaar weer zijn.

Het tweede rondje is vooral met familie. Dat is ook (bijna) traditie. De zon breekt door en het wordt aangenaam warm. En dan zo’n lekker windje erbij. Het is weer genieten.

P9089833Het derde en laatste rondje is rond kwart voor vijf. Om vijf uur is het afgelopen, dus het kan nog net. Dan meren we voor de laatste keer af. Ook nu ruimen we weer op en brengen de spullen naar de auto.

De EB18 is in de loop van de middag op de helling bij Balk getrokken en wordt nu met veel belangstelling weer te water gelaten. Het gaat met veel geweld en de botter schiet met een vaart achteruit het water in. Dat is echt leuk om te zien. In de toekomst wil de botterstichting op de plek van Balk een echte oude botterwerf gerealiseerd hebben. Ze hebben er behoorlijk veel geld voor nodig.

We gaan nog met alle schippers eten in restaurant “De Haas”. Het is heel gezellig. We zitten naast de schipper (en zijn vrouw) van de HK3. Ze komen uit Harderwijk en we kennen ze al heel lang. Dan is het om 9 uur afgelopen. We hebben weer lekker gegeten, soep, scholletje, ijs en natuurlijk rauwkost (moet van Sonja). De botterdagen van Elburg sluiten voor ons ook min of meer het seizoen af. Dit is de laatste wedstrijd van het jaar. We kijken met plezier terug op het afgelopen jaar. We hebben weer veel plezier gehad met de botter. Dat het nog maar jaren door mag gaan!