Botterdagen Elburg (2)

luchtfoto-bedrijvenwedstrijd

Vandaag mooi op tijd wakker. Het weer ziet er goed uit. Er is wind, rond 3/4 beaufort, precies genoeg voor een gezelschap niet-zeilers. Het is vandaag de bedrijvenwedstrijd. Er doen zo’n 60 botters mee en naar laten blijkt moeten er dan 20 bedrijven op de wachtlijst gezet worden. Er is dus behoorlijk veel belangstelling. Een bedrijf sponsort dan de botterstichting en als tegenprestatie biedt de botterstichting deze bedrijvenwedstrijd aan. Volgend jaar komt er een extra wedstrijddag. Betekent dus dat we een extra dag vrij moeten houden. We zullen zien hoe het uitpakt.

De catering wordt al vroeg gebracht. We krijgen altijd een mand met daarin een behoorlijke hoeveelheid proviant. Veel broodjes, redelijk wat drinken, paling en haring. Eerst gaan we naar het schippersontbijt. Om kwart over negen is het pallaver (uitleg van de wedstrijd). We krijgen te horen welke baan we varen en dat we alleen met fok en grootzeil mogen varen.

We lopen naar de botter rond half tien. De mensen staan al te wachten. Er volgt een voorstelrondje en dan maken we los om richting het startveld te vertrekken. We gaan in twee groepen ‘door de brug’. Er moeten per brugopening 30 botters door de brug. Er is een afspraak gemaakt met de brugwachter om de overlast tot een minimum te beperken. Omdat de wind gunstig is hijsen we na de brug de zeilen. We kunnen geheel op de zeilen richting het startveld. Het is een prachtig gezicht. 60 botters met de zeilen erop. Wat een uniek gezicht. Vroeger was dit de gewoonste zaak van de wereld, maar nu is het een uniek plaatje.

de-wedstrijdbaan Er staat een mooie Noordwesten wind. Daardoor kunnen we mooi zeilen bij Nunspeet voor de deur. We eten rond kwart voor twaalf. Hebben we er geen last van tijdens de start of daarna met het zeilen. Om kwart over twaalf komen we aan in het startveld. We zoeken onze startplek en laten het anker zakken. We hebben altijd een ankerstart. Het is toch nog redelijk lastig. Het anker pakt niet. Het lijkt in eerste instantie wel dat we op anker liggen, maar we drijven toch steeds weg van onze startpositie. Om vijf voor half één horen we het vijf-minuten-signaal. We maken klaar voor de start en dan klink het startschot. We halen het anker uit het water, hijsen het grootzeil, daarna de fok en we zijn onderweg naar de eerste boei. We liggen redelijk goed in het veld. Bij de eerste boei is het druk. We moeten gijpen. Voor, naast en achter ons liggen botters. Het is dus oppassen geblazen.

We varen tussen de eilanden “De Ral” en “De Snip” door. We nemen een ruime bocht, zodat we zo min mogelijk last hebben van het wegvallen van de wind achter het eiland. Dan naar de tweede boei. Er zit echter tussen het eiland en de tweede boei een kleine ondiepte, aangegeven met de ‘rood-witte’ staken. Deze staken geven de diepte aan van 1,5 meter. Daar achter is het dus rap ondieper. Onze botter steekt zo’n 90 cm. We loeven op, maar we zitten midden in het veld. We kunnen geen kant op en gaan onbedoeld overstag. Aan stuurboord komt er dan een botter op ons af. We starten de motor en zetten deze vol in de achteruit. We draaien over stuurboord langs de botter. Niets aan de hand dus. We hebben wel een plaats of 15 verspeeld in het wedstrijdveld. We liggen nu echt in de middenmoot. Maar het mag de pret niet drukken. We hebben nog een hele ronde om het weer goed te maken.  

We passeren start-finish en beginnen aan het tweede rondje. Nu hoeven we niet naar de eerste boei, maar kunnen rechtstreeks het eiland ronden. Ook nu weer ruim om het eiland heen. Dat is tenminste de bedoeling. Naast ons is een botter druk aan het oploeven. Wij hebben geen keus en gaan mee waardoor we volledig stil komen te liggen in de luwte van het eiland. Dan naar de finish. Tenminste dat is de bedoeling, maar we hebben totaal geen idee waar nu precies de finish is, dus we zeilen maar zolang mogelijk door naar de Bremerbergerse hoek. Later horen we dat we niet de enigen waren die de finish ‘gemist’ hebben.

P9079817 P9079828P9079819

Dan terug naar Elburg. Ook nu kunnen we nog een heel eind zeilen. Pas bij restaurant “De Klink” gaan de zeilen naar beneden. Bij de brug is het een drukte van jewelste. Er gaan per opening maar een paar botters door de brug en de rest moet weer netjes blijven liggen. Is toch redelijk lastig met deze wind. Het lukt uiteindelijk in de één na laatste groep door de brug te komen. We krijgen een plekje aan de loswal. Minder leuk, maar wel rustiger dan in de haven zelf.

We ruimen de botter op en brengen de mand terug naar “het Blinde Peerd”. Daar horen we ook de uitslag. We zijn 24ste geworden. Er deden uiteindelijk 56 botters mee in de wedstrijd, dus staan we in het linker-rijtje. Niet slecht gedaan dus.