Aggregaatje of niet?

p3184629.JPGVandaag een dagje op Windesheim. Het nieuwe hoofdgebouw moet worden aangesloten op de stroomvoorziening en daarvoor moeten de stroomgroepen uitgebreid worden. Betekent dat Windesheim het een dagje zonder stroom moet doen in de gebouwen A, B, C en D. Onze serverruimte ook een dagje zonder stroom. Het idee staat ons eigenlijk niet aan. Alles uit en gaat alles weer aan? Donderdagmiddag in allerijl een aggregaat geregeld. Eerst even overleggen met de mensen van FB. Ook zij zien het wel zitten. Dus Boels bellen. Vrijdagmiddag hebben we aggregaat en drie verrijdbare koelinstallaties. Vrijdagmiddag alles aangesloten en getest en we gaan ervoor. De serverruimte gaat niet uit.

p3184668.JPG p3184632.JPG
Vandaag om half zeven op Windesheim. Alle kabels oversteken en wachten op het ultieme moment van de stroomuitval. Om acht uur gaat de stroom eraf. Grappig om te ervaren wat het is als er geen stroom is. p3184654.JPGLekker donker in de serverruimte en wat een rust overal. Geen airco’s, geen licht. Volslagen rust, behalve op de parkeerplaats. Daar maakt onze aggregaat gewoon veel geluid. Geen stroom in de gebouwen, maar de serverruimte draait door. Alle machines zijn online. We drinken nog een bakje koffie en we gaan naar huis.

Ik ben thuis en ik ga even naar onze website www.windesheim.nl. De website is niet benaderbaar. Ik bel Willem. Willem is nog op school en hij kijkt even wat er aan de hand is. Telefoon. Willem aan de lijn: aggregraat is uitgeweest en de hele serverruimte zit toch zonder stroom. Ik weer naar Windesheim. Willem belt Pieter. In de serverruimte aangekomen ruiken we een enorme brandlucht. Eén van de koelers is veel te warm en de rook komt er al uit. Daardoor is de aggregaat waarschijnlijk uitgeslagen. Wij balen. Maar goed. Wat nu? We zetten de VMware-ESX-machines weer aan en besluiten alleen de www-site en portaal aan te bieden. Daardoor kunnen alle overige servers uitblijven en kunnen we de overgebleven koelers wel weer gebruiken. Om kwart over elf is onze website weer in de lucht.

p3184640.JPG p3184644.JPG
Om half vijf is de stroom er weer. Dus alles opruimen en alles weer aanzetten en online brengen. Door VMware een redelijk makkelijk karweitje. Je selecteert in Virtual Centre alle server (Ctrl-A) en je zet ze allemaal tegelijkertijd aan. Na twintig minuten lijken alle servers het weer te doen. Om half zes nog even naar de kamer voor een verdiend bakje koffie en dan hup naar huis. ’t is mooi geweest. Weer een zaterdag gevuld met activiteiten. Geen ledigheid thuis, maar actie op het werk.

Thuis gekomen blijken toch niet alle servers de stroomuitval goed overleeft te hebben en zijn toch niet helemaal goed opgekomen. Maandag maar weer verder. Een weekend geen mail lezen is geen ramp.